Τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας απασχολούν και σήμερα ευρέως τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα έντυπα και ιστοσελίδες, με την Agence Europe να θεωρεί πιθανή την έλευση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος σε ειδική συνεδρίαση για την Ελλάδα των ιθυνόντων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Έναν μήνα για να συμφωνήσουν σχετικά με το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και για μετά από αυτό» η Agence Europe τονίζει ότι στενεύουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, τόσο επί του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων- η εφαρμογή των οποίων θα αποδεσμεύσει την εναπομένουσα δόση από το δεύτερο σχέδιο βοήθειας, όσο και επί της διάδοχης κατάστασης.

Παρατίθενται εν συνεχεία δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στη Bloomberg Television, ότι η εν λόγω συζήτηση θα διεξαχθεί σε στάδια. «Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αποστολή αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος και μετά μπορούμε να συζητήσουμε πρόσθετες διευθετήσεις» αναφερει ο επίτροπος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, δεν έχει γίνει ακόμα κάποια συγκεκριμένη κίνηση προς νέα παράταση του δεύτερου σχεδίου βοήθειας, αλλά φαίνεται ότι αυτή είναι η μόνη επιλογή, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να συμφωνηθεί η διάδοχη κατάσταση. Μια συμφωνία σχετικά με ενδεχόμενη «διευθέτηση παρακολούθησης» δεν θα ήταν δυνατή στον χρόνο που απομένει, καθώς η αισιοδοξία της Αθήνας για επικείμενη συμφωνία δεν βρίσκει σύμφωνους τους συνομιλητές της, αναφέρει η Agence Europe. Στη συνέχεια αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με τους οποίους το ΔΝΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει την ερχόμενη Πέμπτη κατά πόσον η Αθήνα θα μπορούσε κατ’ αρχήν να καθυστερήσει την αποπληρωμή της επόμενη δόσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου, χωρίς ωστόσο, η Αθήνα να έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα.

Η Agence Europe σημειώνει, ακόμη, ότι ο επίτροπος Μοσκοβισί, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάιζελμπλουμ, έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση να συζητήσουν ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό ζήτημα.

Εξάλλου, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο ο «Ο Τσίπρας κατηγορεί τους πιστωτές για το αδιέξοδο των συνομιλιών», ο EUOBSERVER παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και σχολιάζει ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν «δριμεία κριτική» σε βάρος των πιστωτών της χώρας. Το δημοσίευμα προτάσσει το στοιχείο της κριτικής που ασκεί η ελληνική πλευρά στους εταίρους ως κυρίως υπεύθυνους για την καθυστέρηση που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις και σημειώνει τα αποσπάσματα του άρθρου που αναδεικνύουν το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς, ήτοι ότι η Ελλάδα είναι θύμα «μιας σύγκρουση ανάμεσα σε δύο διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Τέλος σε δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης Euractiv υπό τον τίτλο «Ο Έτινγκερ αναφέρει ότι η συμφωνία για την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δυνατή αυτή την εβδομάδα», επισημαίνεται ότι ο Γερμανός επίτροπος θεωρεί ορατή την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.