«Τα χρέη που λήγουν αυτό το καλοκαίρι είναι αρκετά για να την οδηγήσουν στη χρεοκοπία. Περίπου 1,5 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον επόμενο μήνα, με τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου» αναφέρουν σε δημοσίευμά του οι Financial Times.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι το ποσό αυτό είναι ένα μικρό σε σύγκριση με τα 3,4 δισ. ευρώ και τα 3,6 δισ. που πρέπει να καταβληθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα: «Υπάρχουν μόνο δύο λόγοι για αισιοδοξία: Πρώτον, όσο θεόρατα και αν φαίνονται τα χρέη της Ελλάδας στην Αθήνα, είναι υπερβολικά μικρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ΑΕΠ της χώρας είναι μόλις το 2% της ευρωζώνης. Ακόμα και αν υπάρξει χρεοκοπία ή καθυστέρηση αποπληρωμής, το ελληνικό χρέος δεν απειλεί την ευρύτερη οικονομία. Οι ισχυρισμοί ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με «μια στιγμή Lehman» είναι εντελώς άστοχοι. Οι υποχρεώσεις της αμερικάνικης επενδυτικής τράπεζας διαχέονταν σε ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης μετέφεραν τα ελληνικά χρέη στους πιο ισχυρούς κρατικούς ισολογισμούς, που μπορούν εύκολα να προσφέρουν περισσότερη οικονομική ανακούφιση.

Ο δεύτερος λόγος για να ελπίζει κανείς είναι ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι τόσο πολύπλοκα, όπως και η λύση τους».

Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι: «Η Ελλάδα έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Η αγορά είναι κλειστή για το χρέος της, με τις αποδόσεις να έχουν εκτιναχτεί. Οι πιστωτές δεν συμφωνούν πλέον ότι η διατήρηση της Αθήνας στη γραμμή ζωής είναι προς το συμφέρον τους. Το ΔΝΤ, που έπαιξε τον τίμιο σερίφη στην αρχική συμφωνία, παραδέχεται σιωπηρά ότι οι υπολογισμοί του ήταν λάθος.

Το κυριότερο, στην Αθήνα ένας απρόθυμος μεταρρυθμιστής αντικαταστάθηκε από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται ούτε στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ενδεχομένως η αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ και ο εκνευρισμός των εταίρων του στην ευρωζώνη να καθιστούν αδύνατη μια τελική συμφωνία. Αλλά δεδομένης της βλάβης που θα προέκυπτε από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίζουν να πιέζουν για την επίτευξή της.

Η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα δεν θα έφερνε το τέλος στα ευρωπαϊκά προβλήματα της Ελλάδας, απλώς θα άλλαζε τη μορφή τους. Αν και ορισμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τείνουν ακόμα προς ένα Grexit, η ηγεσία του κόμματος πρέπει να καταλάβει πως αυτό θα καταδίκαζε τα σχέδιά του».