Μια αρχική συμφωνία επί της αρχής στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας για το τρέχον έτος, με επίκεντρο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, επετεύχθη μετά από τις πολύωρες συνεδριάσεις του Brussels Group στο Παρίσι το σαββατοκύριακο και πλέον στην ελληνική πλευρά εκφράζεται αισιοδοξία για συμφωνία μέσα στο Μάιο.

Τα κλιμάκια Ελλάδας και δανειστών συγκλίνουν στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, μεταξύ 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ, ενώ εντοπίζεται ένα πρώτο σημείο επαφής στις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι συνεδριάσεις των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group θα συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα, ενώ υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στον ΦΠΑ.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους η Αθήνα έχει να δώσει δύο πολύ σημαντικές «μάχες» αυτή την εβδομάδα, μία στο Euro Working Group της Τετάρτης 22 Απριλίου και μια στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Λετονία.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κόψει τις πρόωρες συντάξεις, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν αποκλείεται τελικά να μπει στη συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τα επόμενα 24ωρα, με στόχο να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος έως το Eurogroup της Παρασκευής, ενώι για μεθαύριο, Τετάρτη ορίστηκε συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Η ελληνική πλευρά βιάζεται για συμφωνία καθώς πρέπει να πληρώσει 746 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, και στη συνέχεια να βρει τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις.