Θα βρείτε τα επιτόκια σε χαμηλότερο επίπεδο; Μπορούν οι τιμές να πέσουν περισσότερο; Λοιπόν, ακόμη και αν αποδειχθεί ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να αγοράσετε ένα ακίνητο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε.

1. Μπορείτε να αγοράσετε ένα σπίτι στη σωστή θέση;

Είτε θέλετε να αγοράσετε ένα σπίτι ως κύρια κατοικία είτε ως επένδυση είτε και τα δύο, το ότι οι τιμές έχουν πέσει και τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει δεν σημαίνει ότι είναι η πιο σωστή επιλογή. Αν το σπίτι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας ή στις προδιαγραφές που έχετε θέσει, τότε η αγορά μπορεί να αποδειχθεί λάθος κίνηση. Για παράδειγμα, η σωστή επιλογή γειτονιάς είναι ένα στοιχείο που προσθέτει αξία ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την καθημερινότητα σας. Δώστε λοιπόν προσοχή στη γειτονιά διότι το μόνο πράγμα που δεν μπορείτε να αλλάξετε είναι η θέση του σπιτιού. Εάν δεν έχετε αρκετά χρήματα για να αγοράσετε στη γειτονιά της επιλογής σας ή εάν έχετε τα χρήματα αλλά δεν μπορείτε να βρείτε ένα σπίτι που σας αρέσει σε αυτή, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε

2. Δεν γνωρίζετε καλά την περιοχή

Εάν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε αλλαγή γειτονιάς, η αγορά ενός σπιτιού εκεί αμέσως μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα. Όταν δεν ξέρεις τίποτα για τη γειτονιά εκτός από ο, τι λένε οι άλλοι είναι δύσκολο να έχετε σωστή επιλογή. Ο λόγος είναι ότι θα μπορούσατε να καταλήξετε να αγοράσετε ένα σπίτι σε μια κακή γειτονιά, σε μια περιοχή που να είναι μακριά από τις δραστηριότητες και τους φίλους και σαν αποτέλεσμα να μη μπορέσετε να προσαρμοστείτε.

3. Ίσως δεν έχετε αποκρυσταλλωμένη εικόνα για το μέλλον

Ο κανόνας λέει να μην εξετάζετε την αγορά αν δεν πρόκειται να έχετε μια σταθερή κατάσταση της ζωής για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Αν σκέφτεστε να αλλάξετε χώρο εργασίας ή να αποκτήσετε και άλλα παιδιά ή … , τότε θα ήταν ίσως καλύτερο να αναβάλετε την αγορά ενός σπιτιού.

4. Δεν θέλετε τις ευθύνες που έρχονται με την ιδιοκτησία

Όταν έχετε ένα σπίτι θα πρέπει είτε να έχετε το χρόνο και τη δυνατότητα να το συντηρήσετε ή θα πρέπει να έχετε αρκετά χρήματα για να πληρώσετε άλλα άτομα να ασχοληθούν με αυτό για λογαριασμό σας. Έτσι, εάν δεν θέλετε να είστε υπεύθυνος για κάθε μικρό πράγμα που πρέπει να συντηρηθεί, τότε θα είστε σε καλύτερη θέση αν κάνατε μία ενοικίαση.

5. Δεν έχετε πολλά έξτρα μετρητά

Όταν έχετε ένα σπίτι δεν μπορείτε ποτέ να ξέρετε πότε θα σας ζητήσει χρήματα. Θα πρέπει να είστε οικονομικά προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή για οποιεσδήποτε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο σπίτι, όπως ένα χαλασμένο κλιματιστικό τον Αύγουστο ή υγρασία που πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν τον χειμώνα. Πρέπει λοιπόν να έχετε χρήματα για να αντιμετωπίσετε μικρές -όπως οι παραπάνω- ή μεγαλύτερες αναποδιές (π.χ. να χάσετε τη δουλειά σας). Στην περίπτωση αυτή η αγορά μπορεί να μη είναι καλή ιδέα. Ακόμη και αν μηνιαία πληρωμή των δόσεων θα είναι το ίδιο με την καταβολή ενοικίου σας, οι πρόσθετες ευθύνες που έρχονται με την ιδιοκατοίκηση τείνουν να καθιστούν την ιδιοκτησία πιο ακριβή.

Πηγή: www.realestatenews.gr