Η πρακτική που θέλει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πωλούν το σπίτι τους για να αγοράσουν ένα άλλο, είναι το κλασικό real estate. Αλλά ποιο είναι το σωστό; Πρώτα πουλάς και έπειτα αγοράζεις ή το αντίστροφο;

Αν πρώτα πουλήσετε, μπορεί να ανακύψουν απρόβλεπτα προβλήματα που συνδέονται με τις προθεσμίες που έχουν αναληφθεί σε σχέση με τον αγοραστή με ο,τι αυτές σημαίνουν στη διαδικασίας αγοράς. Αν έχετε αγοράσει πρώτα, ίσως να επιβαρυνθείτε με δύο πληρωμές δόσεων δανείων για τουλάχιστον ένα-δυο μήνες μέχρι να βρεθεί αγοραστής.

Από την άλλη πλευρά, τα χρήματα από την πώληση μπορεί να διευκολύνουν στις διαπραγματεύσεις με την τράπεζα προκειμένου να σας χορηγήσει το δάνειο για το νέο σπίτι σας. Ίσως πάλι η πώληση να είναι επιτακτική για εργασιακούς λόγους. Κοντολογίς υπάρχουν πολλές μεταβλητές που εμπλέκονται και δεν υπάρχει καθολική σωστή απάντηση.

Το σίγουρο είναι ότι όταν αναζητάς αγοραστή σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, υπάρχει πάντα πίεση και για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να έχει «λυμένα τα χέρια» στη διαδικασία. Φυσικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν έχετε τα χρήματα για να κάνετε και τις δύο πληρωμές. Τότε, πρώτα αγοράζετε. Αλλά εάν πρέπει να πωλήσετε το σπίτι σας ώστε να εξασφαλίσετε τις προϋποθέσεις για ένα δάνειο, τότε δεν έχετε άλλη επιλογή: θα πρέπει να πωλήσετε κατά προτεραιότητα.

Όμως υπάρχει και η λύση των συμφωνιών με ένα λιγότερο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα είτε για την πώληση είτε για την αγορά, εκεί όμως αναλαμβάνετε κάποια ρίσκα… Σε μία τέτοια περίπτωση όμως εκμεταλλεύεστε την ευκαιρία που αναδεικνύεται σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που θέλετε να αγοράσετε βιάζεται να το πουλήσει.

Υπάρχει και μία συντηρητική λύση. Επιλέξτε τα τρία καλύτερα σπίτια, υποβάλλετε προσφορές και ταυτόχρονα εξασφαλίστε την προέγκριση του δανείου από την τράπεζα θέτοντας υπό διαπραγμάτευση το ύψος και το χρόνο καταβολής της ίδιας συμμετοχής σας. Στη χειρότερη περίπτωση θα πληρώσετε παραπανίσιες δύο δόσεις δανείου.

Πάντως η γενική άποψη που διατυπώνουν οι ειδικοί είναι ότι είναι καλύτερα η πώληση να προηγείται της αγοράς. «Η πώληση σε μια αδύναμη αγορά μεγαλώνει συνήθως το πρόβλημα. Ιδιοκτήτες σπιτιού τείνουν να υπερεκτιμούν την αξία μεταπώλησης του σπιτιού τους και να υποτιμούν τη διάρκεια της διαδικασίας πώλησης. Η επιλογή να προηγηθεί η πώληση εξαλείφει τους οικονομικούς κινδύνους – δεν υπάρχουν διπλές πληρωμές», λένε μεσίτες. Αλλά και η πώληση μπορεί να μην την τέλεια λύση. Ορισμένα από τα θέματα που μπορεί να ανακύψουν είναι :

-Αναγκάζεστε να εγκαταλείψετε το σπίτι σας; Που θα ζείτε; Πού θα πάνε τα παιδιά σας στο σχολείο;

-Που θα αποθηκεύετε τα έπιπλα σας; Θα νοικιάσετε ένα διαμέρισμα;

-Αν δεν βρείτε το σπίτι που θέλετε; Πόσο καιρό είστε διατεθειμένοι να ζείτε στον αέρα μέχρι να βρείτε το κατάλληλο σπίτι;

Πηγή: www.realestatenews.gr