Στη διαπίστωση ότι το Σχέδιο Γιούνκερ για επενδύσεις 315 δισ. ευρώ αποτελεί ένα εργαλείο κατά της λιτότητας, από το οποίο η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί με την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων, για έργα στις μεταφορές, την ενέργεια και τα ψηφιακά δίκτυα, συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη (ΝΔ), Εύα Καϊλή (Ελιά), Μίλτος Κύρκος (Ποτάμι) και ο γγ Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς, σε σχετική εκδήλωση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος παρέστη αντί του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ανέφερε ότι πρέπει «να κάνουμε μετρημένα βήματα, προς την κατεύθυνση που ψήφισε ο ελληνικός λαός, και μέσα στην Ευρώπη». Να δούμε, πρόσθεσε, πώς μπορούμε να επωφεληθούμε με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να καταρτίσουμε άρτια σχέδια, τα οποία έχουν ήδη έτοιμα χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, για να τα πάρουμε τα λεφτά. Στην Ελλάδα αναλογούν γύρω στα 15 δισ. ευρώ, «δεν είναι κι άσχημα», είπε, διευκρινίζοντας ότι το Σχέδιο αυτό αποτελεί μια, περιορισμένη έστω, απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ανάπτυξη, απέναντι στη λογική της Γερμανίας «κάτω τα χέρια απ’ τα λεφτά».

Η κ. Σπυράκη ανέπτυξε τον τρόπο που θα λειτουργήσει το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο ξεκινάει από 21 δισ., κεφάλαια της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και προβλέπεται με μόχλευση επί 15 -με τη συμμετοχή ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων- να φτάσει τα 315 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα δεν δίνονται σε χώρες αλλά σε έργα. Άρα η Ελλάδα μπορεί να πάρει από τίποτα ως και όλα, συνέχισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή ενός κράτους θα αφαιρείται από το έλλειμμά του. Είναι ένα κίνητρο για τη Γερμανία που έχει πλεονάσματα και δεν θέλει να επενδύσει, τόνισε.

Η κ. Σπυράκη είπε ότι η Ευρώπη δουλεύει με προσήλωση στους κανόνες και η νέα κυβέρνηση καλό είναι να προσαρμόσει τις διεκδικήσεις της σ’ αυτή την πραγματικότητα.

Στην ενότητα που αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσουκαλάς, δέχθηκε τα πυρά των ευρωβουλευτών, οι οποίοι τον ρώτησαν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε καμιά από τις μεταρρυθμίσεις.

Η κ. Καϊλή είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα ενεργειακά έργα, στο πλαίσιο μάλιστα της σχεδιαζόμενης Ενεργειακής Ένωσης και των δυνατοτήτων που μπορεί να αναπτύξει η Ελλάδα και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε υπερβολικές αμυντικές δαπάνες και σε αλόγιστες δαπάνες που υπήρχαν στην υγεία.

«Να σταματήσουμε τη μικροπολιτική και να δούμε το δημόσιο συμφέρον», τόνισε η ευρωβουλευτής της Ελιάς, ενώ η κ. Σπυράκη -στο ίδιο μήκος κύματος- είπε «να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα για να σταματήσουν οι παθογένειες από την εποχή της μεταπολίτευσης».

Ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης έδωσε ο κ. Κύρκος, υπογραμμίζοντας ότι πρώτα περιγράφεις τις αρμοδιότητες ενός υπαλλήλου και μετά κάνεις αξιολόγηση. Έχουμε επεξεργαστεί αυτά τα θέματα στο Ποτάμι, είπε και εξέφρασε προθυμία να συνεισφέρει τις γνώσεις του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με τη λογική της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να επανακαθορίσουμε τον ρόλο των τραπεζών. Υπάρχουν άνθρωποι με τεράστιες δυνατότητες, θα αυξήσουμε την εσωτερική κινητικότητα, ώστε καθένας να βρίσκεται στη σωστή θέση και σύντομα για όλα αυτά θα φέρουμε απόψεις, κατέληξε.

Την εκδήλωση οργάνωσε το think tank Bridging Europe και τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μελίνα Τουχτίδου.