Έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους τουλάχιστον 1,5 με 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι το τέλος Μαρτίου, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας οι οποίες ανέρχονται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στην έκτακτη έκδοση και εκτιμά ότι με 1,5-2 δισ. ευρώ καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται το ποσό αυτό μπορεί τελικά να είναι υψηλότερο, ενώ καθοριστικός παράγοντας για το ύψος της νέας έκτακτης έκδοσης θα είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων.

«Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουάριου δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν η πορεία των εσόδων είναι κανονική», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι εγκρίθηκε από την ΕΚΤ το αίτημα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για προληπτική γραμμή στήριξης από τον ELA, το οποίο καταδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας, προκειμένου να μην ξεμείνουν από μετρητά. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η συζήτηση για επέκταση της χρηματοδότησης θα επαναληφθεί σε 15 μέρες, κατά την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.