Μέσω του Emergency Liquidity Assistance η ΕΚΤ άνοιξε την κάνουλά της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων, ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της κάλυψης εντίκων γραμματίων.

Μόνο μέσα στον επόμενο μήνα οι λήξεις των εντόκων γραμματίων ανέρχονται συνολικά σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ το Μάρτιο φτάνουν σε 4,6 δισ. ευρώ.

Το κόστος για τον δανεισμό από τον ELA διαμορφώνεται στο 1,55% από 0,05% της ΕΚΤ και η χρήση του είναι αυτή που επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της συγκυρίας.

Τον Αύγουστο του 2011 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ELA από τις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της μαζικής εκροής καταθέσεων και της υποβάθμισης του ελληνικού δημοσίου.

Τον Μάιο του 2012 πριν τις εκλογές, η χρήση του ELA έφθασε τα 124 δισ. ευρώ, ενώ μηδενίστηκε τον Μάιο του 2014.

Η ΕΚΤ ενέκρινε την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA για δύο εβδομάδες κατά τη συνήθη διαδικασία και θα επανεξετάσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση στις 5 Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά τις εκλογές.

Το ελληνικό αίτημα είχε διατυπωθεί, αξιολογώντας τις ανάγκες που θα προκύψουν για το τραπεζικό σύστημα έως και τον Μάρτιο, με βάση τις εκτιμήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου και την εξέλιξη των καταθέσεων.