«Ελάχιστοι Ευρωπαίοι ηγέτες ύψωσαν την Πρωτοχρονιά το ποτήρι τους και έκαναν μια ευχή για ένα χαρούμενο 2015. Το νέο έτος είναι η χρονιά που οι φόβοι για το ευρώ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνουν πραγματικότητα». Με αυτό το σχόλιο ξεκινά το αφιέρωμα του CNN για την οικονομία της ευρωζώνης τη νέα χρονιά, στο οποίο και ακόμα μια φορά πρωταγωνιστεί η Ελλάδα.

O πολιτικός αναλυτής του CNN, Ρόμπιν Όκλεϊ, γράφει για τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη. «Για άλλη μια φορά τα προβλήματα θα αρχίσουν νωρίς από την Ελλάδα, μια χώρα που μπήκε απρόσεκτα στο ευρώ, πριν καν τα οικονομικά της βρεθούν σε καλή κατάσταση και η οποία δύο φορές αναγκάστηκε να λάβει οικονομική στήριξη για να επαναφέρει την οικονομία της σε ασφαλές έδαφος. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της ευρωκρίσης», τονίζει ο Όκλεϊ.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας οδήγησε σε εκλογές, οι οποίες με τη σειρά τους ίσως να φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο Όκλεϊ, σημειώνοντας ότι παρά τα σημάδια ανάπτυξης, ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι χωρίς δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει υποστήριξη από μεγάλο μέρος των ελλήνων πολιτών, επειδή έχει δεσμευτεί να απορρίψει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων που προέρχονται από το πρόγραμμα διάσωσης.

Γράφει ο Όκλεϊ: «Ο Τσίπρας θέλει να τελειώσει το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί κυρίως από την επιμονή της Γερμανίας, να αντιστρέψει τις περικοπές μισθών και να αποκηρύξει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Αν και έχει μειώσει την προηγούμενη ρητορική του και λέει πως θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως θα διατηρήσει τις εκλογικές υποσχέσεις του εάν νικήσει». Και συμπληρώνει:

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι το πρώτο μεγάλο πλήγμα για το ευρώ και για την ΕΕ, αλλά η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που βλέπουν τα ποσοστά τους αυξάνονται στις δημοσκοπήσεις».