Μικρότερο φόρο για τα εισοδήματά τους θα βλέπουν στο εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν με επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και θα «ξεφουσκώνει» το εκκαθαριστικό της δήλωσης.

Το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η λίστα με τα επαγγέλματα για τα οποία οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα οδηγούν σε έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόρους, γιατρούς, τεχνικά γραφεία κ.α.

Πώς θα λειτουργεί η έκπτωση

Παραδείγματα

1. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει  με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 13.500 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 15.000 ευρώ: 2.000 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 13.500 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 1.670 ευρώ.

Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 330 ευρώ.

2. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ εξοφλεί με ηλεκτρονικό τρόπο δαπάνες από επαγγελματίες με ροπή προς τη φοροδιαφυγή ύψους 8.000 ευρώ.  Το 30% της δαπάνης των 8.000 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο μειώνεται στα 17.600  ευρώ.

– Φόρος για εισόδημα 20.000 ευρώ: 3.100  ευρώ

– Φόρος για εισόδημα 17.600 ευρώ: 2.572 ευρώ.

Ο  συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει φορολογικό κέρδος 528 ευρώ.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για «μαύρες» συναλλαγές παραμένει καθώς σύμφωνα με φοροτεχνικούς για να είναι ισχυρό το κίνητρο, δηλαδή για να δέχονται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν με κάρτες και να ζητούν αποδείξεις για συναλλαγές με επαγγελματίες που εμφανίζουν μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή, το ποσοστό των δαπανών που αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει να υπερβαίνει το 30% και να είναι τουλάχιστον 50%.

Άλλα κίνητρα

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν κι άλλα μέτρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στη φορολοταρία ενώ στο παιχνίδι θα μπουν και οι χάρτινες αποδείξεις. Μέσω μιας νέας πλατφόρμας για smartphones οι φορολογούμενοι θα σκανάρουν και θα στέλνουν στην ΑΑΔΕ τις χάρτινες αποδείξεις. Αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών είναι να διασταυρώνεται αν η απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή και όχι από μηχανή – μαϊμού.