Στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνουν τα δάνεια, για τα οποία η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, εκ των οποίων τα 4 δισ. αφορούν στη λιανική και το 1 σε επιχειρηματικά.

Αυτό δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα της για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων:

Για την Εθνική «δεν υπάρχει καν η συζήτηση για κούρεμα έως 50% των δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις, όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο, το οποίο ενθάρρυνε τη στάση πληρωμών, κυρίως στο κομμάτι του retail».

Αναφορικά με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών προς το Δημόσιο, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής είπαν πως «θα υπάρξουν συζητήσεις επί του θέματος με το νέο επόπτη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το βασικό επιχείρημα της Εθνικής στη συγκεκριμένη συζήτηση είναι η πεποίθηση ότι ο όμιλος διαθέτει σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα». Με τη Φρανκφούρτη, θα μπει στο τραπέζι και το θέμα της διανομής μερίσματος.

Σχετικά με την επάρκεια κεφαλαίων μετά τα stress tests, αναφέρθηκε ότι υπάρχει κεφαλαιακό πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, και επιπλέον κεφαλαιακό πλεόνασμα από 700 εκατ. έως 1,2 δισ. ευρώ από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Για τη Finansbank, τονίστηκε ότι η πώληση θα γίνει σε δύο στάδια (το πρώτο στους επόμενους μήνες, όπως έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ κεφαλαιακή ενίσχυση αναμένουν και από τη μεταβίβαση του Αστέρα.