Ανατροπές «δύο ταχυτήτων» στις επικουρικές συντάξεις των Σωμάτων Ασφαλείας και στο προσωπικό του Εμπορικού Ναυτικού του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτου φέρνει η εφαρμογή των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα με το νόμο 4281 και προβλέπουν την υποχρεωτική ένταξη των Ταμείων τους (ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΕΑΠΙΕΝ) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου του 2015, εκτός και αν μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2014.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση όμως, υπάρχουν παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή σε μειώσεις συντάξεων, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», καθώς:

-Στην περίπτωση που ενταχθούν στο ΕΤΕΑ οι περικοπές αποφασίζονται οριζόντια για όλους ώστε το ταμείο να μην έχει ελλείμματα.

-Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή αν αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιηθούν ακολουθώντας τον δρόμο των επαγγελματικών ταμείων, οι συνταξιοδοτικές τους παροχές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας και μάλιστα σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, αν διαπιστωθεί ότι έχουν ελλείμματα και δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις τότε θα τίθενται υπό καθεστώς αναγκαστικής επιτροπείας από το υπουργείο Εργασίας.

Την ίδια στιγμή όμως αποκαλύπτεται και μια τρίτη παγίδα που οδηγεί τα Ταμεία κατευθείαν στο ΕΤΕΑ, καθώς στην περίπτωση που επιδιώξουν να μετατραπούν σε επαγγελματικά, τότε για ενεργοποιηθεί «ρήτρα» μείωσης εσόδων από την εργοδοτική εισφορά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.