Σημαντική αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με πέρυσι καταγράφει ο τουρισμός το πρώτο οκτάμηνο του 2010, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού, φτάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί πριν την οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 642 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών διεθνώς μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2010, δηλαδή ένα εκατομμύριο περισσότεροι απ’ ότι το 2008, που ήταν χρονιά ρεκόρ.

Ειδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο καταγράφηκαν νέα ρεκόρ με 112 και 108 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών διεθνώς αντίστοιχα, δηλαδή μία αύξηση κατά 8 εκατομμύρια αφίξεις σε σχέση με το 2008.

Η αύξηση προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, κυρίως την περιοχή της Μέσης Ανατολής (+16%) και της Ασίας-Ειρηνικού (+14%).

«Η ανάκαμψη είναι άνιση και (…) υποτροπίασε μετά την ηφαιστειακή έκρηξη του Απριλίου», σημειώνει ο ΠΟΤ.
Το 2009 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές για τον παγκόσμιο τουρισμό εξαιτίας της κρίσης με μείωση στις αφίξεις ύψους 4,2% και στα έσοδα 5,7%.

«Αν συνεχιστεί η τωρινή τάση ο αριθμός των τουριστών διεθνώς θα σημειώσει αύξηση 5 ή 6% στο σύνολο του 2010», προσθέτει η ανακοίνωση του οργανισμού, σε σχέση με το 3 ή 4% που προβλεπόταν.

Παρόλα αυτά, όπως έχει ήδη σημειώσει ο ΠΟΤ, παραμένουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αναχαιτίσουν την ανάκαμψη σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες, κυρίως οι μειώσεις των δαπανών στους προϋπολογισμούς που έχουν στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και το κεντρικό πρόβλημα της ανεργίας.

Γεγονός που προφανώς εξηγεί γιατί ενώ σε όλο τον κόσμο οι τουρίστες αυξάνονται, στην Ελλάδα παραμένουν «είδος προς εξαφάνιση»…