«Στα κρύα του λουτρού» έμειναν εκατοντάδες πολίτες που μάταια περίμεναν να πληρωθούν από το δημόσιο καθώς η εντολή που δόθηκε στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ήταν να πληρώνουν κατά προτεραιότητα όσους εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έμφραγμα προκλήθηκε σε δεκάδες εφορίες όταν επιχειρήσεις και υπηρεσίες προσπάθησαν την Παρασκευή να πάρουν χρήματα που δικαιούνται από το δημόσιο Ταμείο. Οι ΔΟΥ είχαν χρήματα μόνο για πληρωμές για δικαστικούς αντιπροσώπους και συναφείς δαπάνες, προκειμένου να διασφαλίσουν πως δεν θα ανακύψουν προβλήματα στο μηχανισμό διεξαγωγής των εκλογών.

Στις εκλογικές διαδικασίες θα απασχοληθούν συνολικά 88.842 υπάλληλοι, 8.882 λιγότεροι από όσους απασχολήθηκαν το 2009. Εκτός των περικοπών που επιβλήθηκαν στα επιδόματα των υπαλλήλων, αντίστοιχη μείωση πραγματοποιήθηκε και στις εκλογικές ημερήσιες αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, των εφόρων και των αναπληρωτών τους. Φέτος οι έφοροι θα λάβουν ημερήσια αποζημίωση 124 ευρώ έναντι 155 ευρώ που έλαβαν το 2009, ενώ οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα αποζημιωθούν με 108 ευρώ ημερησίως (135 ευρώ το 2009).

Τα τελικά ποσά υπολογίζονται για οχτώ εργάσιμες ημέρες την πρώτη Κυριακή και τέσσερις εργάσιμες ημέρες τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Η αποζημίωση των γραμματέων των εφορευτικών επιτροπών υπολογίζεται σε 50 ευρώ την ημέρα και για δύο ημέρες. Οι αναπληρωτές των εφόρων και των δικαστικών αντιπροσώπων θα αποζημιωθούν για 7 ημέρες και τη δεύτερη Κυριακή θα λάβουν ποσό που αντιστοιχεί σε αποζημίωση τριών ημερών.

Στην κατηγορία των δικαστικών υπαλλήλων περιλαμβάνονται όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι, γραμματείς, δακτυλογράφοι και επιμελητές δικαστηρίων της Γραμματείας και Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, των Εφετείων και Εισαγγελιών Εφετών, των Πρωτοδικείων και Εισαγγελιών Πρωτοδικών. Πηγή: protothema.gr