Κανένα περιθώριο για διαγραφή του χρέους σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία δεν αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έγγραφό της προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, συνιστά ως «καλύτερη πορεία δράσης» για αυτές τις χώρες να εφαρμόσουν τα προγράμματα προσαρμογής τους.

Επικαλείται δε την έξοδο της Ιρλανδίας από τα μνημόνια για να ενισχύσει τον ισχυρισμό της ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής πολιτικής έχουν δώσει επιτυχή αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», το θέμα της διαγραφής του χρέους των τεσσάρων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου έθεσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στο τέλος του 2013 η φινλανδικής ιθαγένειας Ο.Ε. με σχετική αναφορά της. Η αναφέρουσα ζητούσε να διαγραφεί το χρέος των χωρών αυτών δεδομένης της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι λαοί τους. Στην αναφορά της ισχυριζόταν επιπλέον πως δεδομένης της υψηλής ανεργίας που πλήττει τις χώρες αυτές, δεν είναι ρεαλιστικό να τους ζητείται να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Στην αναφορά, που κρίθηκε παραδεκτή στις 4 Νοεμβρίου 2013, κλήθηκε να απαντήσει η Κομισιόν, η οποία με έγγραφό της (31 Μαρτίου 2014) προς την Επιτροπή Αναφορών χαρακτηρίζει ως «ως ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα με τα υπέρ και τα κατά» το ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους των χωρών του Νότου, σημειώνοντας ότι:

  • Το ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους ενέχει τον κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων δεδομένου ότι ένα μέρος από τους κατόχους του δημόσιου χρέους αυτών των χωρών είναι υπήκοοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νοικοκυριά, συνταξιοδοτικά ταμεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα μπορούσαν να βρεθούν σε επισφαλή κατάσταση έπειτα από μια τέτοια ενέργεια.
  • Ενδεχόμενη διαγραφή του χρέους θα οδηγούσε επίσης σε μεγάλη αναδιανομή του πλούτου στο εσωτερικό των εν λόγω χωρών, με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η καλύτερη πορεία δράσης είναι οι χώρες αυτές να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις στα προγράμματα προσαρμογής τους».