Το τέλος του εφιάλτη της πανδημίας και η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε περισσότερες από 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα αναμένεται να ξεκλειδώσουν το σχέδιο της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου ο οποίος επιβλήθηκε το 2014 και επιβαρύνει σήμερα πάνω από 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα καθώς και η ενοποίηση των φόρων της ακίνητης περιουσίας και η μεταφορά τους στους δήμους περιλαμβάνονται στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη οι φόροι στην ακίνητη περιουσία πρέπει να εξορθολογιστούν, να ενοποιηθούν και να περάσουν σταδιακά σε τοπικό επίπεδο. Η κατάργηση του «συμπληρωματικού φόρου» για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες  ακινήτων, σύμφωνα με την έκθεση, θα μειώσει τις έντονες στρεβλώσεις και θα ενισχύσει την αγορά ακινήτων. Επίσης προτείνεται η  λειτουργία  μιας  αξιόπιστης  και  ανεξάρτητης  Αρχής  για  τον  καθορισμό  των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που θα είναι κρίσιμο να εναρμονίζονται με τις πραγματικές αξίες της αγοράς καθώς το σημερινό σύστημα δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα.

Το σχέδιο της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε φορολογουμένους των οποίων η ακίνητη περιουσία υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ, μπορεί να έχει παγώσει λόγω της κρίσης της πανδημίας, αλλά παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε φέτος ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Διπλός φόρος

Περίπου 400.000 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν διπλό φόρο ακινήτων, αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν «καπέλο» με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%. Για περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰ ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με 1‰.

Πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως και στους κόλπους των θεσμών επικρατεί η άποψη ότι ο φόρος αυτός αποτελεί την απόλυτη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων. Μάλιστα ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η διατήρησή του στα νομικά πρόσωπα θα συνεχίσει να αποτρέπει τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate.

Οι τίτλοι τέλους στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ δεν βρίσκονται πολύ μακριά. Αναμένεται να πέσουν όταν θα περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας και η οικονομία θα έχει επιστρέψει σε ανάπτυξη. Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2021.

Η ένταξη των 3.000 νέων περιοχών, που μέχρι σήμερα παραμένουν στο απυρόβλητο της Εφορίας, στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο και θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.