Υποχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της, μετά την ανακοίνωση από την εταιρεία Markit ότι η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Μάιο, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,97%, ενώ των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων υποχώρησαν 4 μονάδες βάσης στο 3,17%, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ανησυχίες πως οι ευρωεκλογές αυτής της εβδομάδας μπορεί να αποσταθεροποιήσουν ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης ή να τις κάνουν να καθυστερήσουν επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ήταν μεταξύ των παραγόντων στους οποίους οφείλεται η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της Περιφέρειας.

Στην Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, μία ισχυρή επίδοση των κομμάτων κατά του μνημονίου θα μπορούσε να πλήξει τον ήδη εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, ανοίγοντας πιθανώς τον δρόμο για εθνικές εκλογές. Στην Ιταλία, μία αδύναμη επίδοση για το κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι μπορεί να εξασθενήσει τη θέλησή του για τις ταχείες μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε όταν ανέλαβε την εξουσία.

Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί ακόμη να κάνει επιφυλακτικούς τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, όταν θα αποφασίσουν αύριο για το αξιόχρεο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Την πολιτική κατάσταση πρέπει να τη λάβεις υπόψη ως οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης. Είναι καλύτερα να αναμένεις το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και να δεις αν διατηρείται η σταθερότητα», δήλωσε ο οικονομολόγος της Rabobank, Έλβιν ντε Γκρουτ.