Προβλήματα στα ταμεία μεν, νέες ευκαιρίες για δουλειές δε. Το γεγονός της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούλιο θα φέρει και 30.000 θέσεις εργασίας, τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Βέβαια, αυτό δε θα συμβεί άμεσα. Όπως εξήγησε «η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούλιο θα δημιουργήσει περίπου 30.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια» και συμπλήρωσε: «Έχουμε κάνει σχεδόν όλα όσα απαιτούνται για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε πως το κόστος ασφάλισης στην Ελλάδα θα μειωθεί σε επίπεδο κατώτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές μετά την μείωση κατά 3,9% θα έχουν «πέσει» αθροιστικά από το 2012 κατά 5%, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός τόνισε ότι αναμένει να σταθεροποιηθούν οι μισθοί και να μειωθεί η ανεργία. Τον Απρίλιο υπήρξαν 60.600 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν τα νέα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία οδήγησαν σε μαζικές εγγραφές απασχολουμένων. «Η επόμενη προτεραιότητά μας είναι η απλοποίηση της συνολικής εργατικής νομοθεσίας, που ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε σε ένα χρόνο», δήλωσε ο κ. Βρούτσης. Από τον Ιούνιο του 2016 θα επανεξετασθεί το ύψος του κατώτατου μισθού, που ανέρχεται σήμερα σε 586,02 ευρώ τον μήνα, μετά από διαβουλεύσεις, στις οποίες θα μετέχουν οι εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις, η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Εργασίας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος με τη συγχώνευση ορισμένων από τα 92 ταμεία του έως το τέλος του έτους, ένα μέτρο που θα βοηθήσει τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Πέραν αυτών όμως, μίλησε και για το τι συνέβαινε με τους συνταξιούχους πριν γίνει ο ίδιος υπουργός Εργασίας. «Όταν ανέλαβα καθήκοντα δε γνωρίζαμε καν πόσοι είναι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα» είπε και αναφερόμενος στους χιλιάδες που εισέπρατταν παράνομα συντάξεις ανθρώπων που είχαν πεθάνει: «Το νέο σύστημα είναι… αλάθητο».