Ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ωστόσο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.

Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ υπογράμμισε πως η ανάκαμψη ενισχύεται.

«Προβλέπουμε πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,6% το τρέχον έτος και 3,9% στο επόμενο έτος, από 3% το προηγούμενο έτος. Στις προηγμένες οικονομίες προβλέπουμε αύξηση της ανάπτυξης κατά 2,2 % το 2014, από 1,3% το 2013», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα εμπόδια που το προηγούμενο διάστημα έβαζαν φραγμό στην ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών ξεπερνιούνται, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή επιβραδύνεται, οι ανησυχίες των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του χρέους μειώνονται και οι τράπεζες καθίστανται σταδιακά όλο και ισχυρότερες.

«Οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί, αλλά δεν έχουν εκλείψει», τόνισε ο Μπλανσάρ και αναφερόμενος ειδικά στην Ευρωζώνη είπε πως η ανάκαμψη στις χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, ειδικά αν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ χαμηλά επίπεδα ή ακόμη χειρότερα μετατρέπει σε αποπληθωρισμό.

Ο Μπλανσάρ υπογράμμισε πως η ανάκαμψη παραμένει ωστόσο ανομοιογενής. Είναι ισχυρότερη στις ΗΠΑ, όπου η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι 2,8% το 2014, είναι επίσης ισχυρή σε Βρετανία και τη Γερμανία (2,9% και 1,7% αντίστοιχα), στην Ιαπωνία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4% το 2014, ενώ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται ανάπτυξη 1,2%.

«Τα καλά νέα είναι ότι, για πρώτη φορά σε δύο χρόνια ,οι νότιες χώρες της περιφέρειας προβλέπεται να έχουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αν και κατά γενική ομολογία η ανάπτυξη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ενώ οι εξαγωγές τους είναι γενικά ισχυρές, η εσωτερική ζήτηση εξακολουθεί να είναι αδύναμη, και πρέπει να γίνει ισχυρότερη για να διατηρηθεί η ανάκαμψη», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Προβλέπει δε ότι η ανάπτυξη τους θα φθάσει στο 4,9% το τρέχον έτος, ελαφρώς πάνω από το 4,7% του 2013. Συγκεκριμένα, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5% στην Κίνα, και 5,4 % για την Ινδία.