Η Γερμανία δεν είναι σε θέση να αυξήσει το ύψος των δημοσίων δαπανών της, όπως προβλέπεται στην Προγραμματική Συμφωνία, υποστηρίζει ο επικεφαλής των «Σοφών» για την Οικονομία Κρίστοφ Σμιντ και προβλέπει αύξηση των φόρων ή του χρέους. Ανάλογη άποψη εκφράζει και ο συνάδελφός του, Κλέμενς Φούεστ.

«Οι προβλεπόμενες δαπάνες μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως το 2017, αλλά όχι πέρα από αυτό», δηλώνει ο κ. Σμιτ στην εφημερίδα Die Welt και επισημαίνει ότι οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία ωστόσο, όπως λέει, δεν θα διαρκέσουν για πολύ.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο συνδυασμός αυστηρότερων ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και χαμηλότερου συνταξιοδοτικού ορίου με την εισαγωγή νέων συνταξιοδοτικών επιδομάτων. Αυτό αυξάνει την δαπάνη κοινωνικής ασφάλισης και μειώνει την απασχόληση, την στιγμή ακριβώς που χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας», δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Φούεστ στην Süddeutsche Zeitung.

Οι δύο οικονομολόγοι αναφέρονται στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται από την Προγραμματική Συμφωνία για την δημόσια δαπάνη των επόμενων τεσσάρων ετών, για τα οποία η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα εξευρεθούν χωρίς αύξηση των φόρων ή του δημόσιου χρέους. Στο ίδιο πλαίσιο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία, δήλωσε ότι «όλα έχουν υπολογιστεί κατάλληλα».