«Μαχαίρι» θα μπει στα μισθολόγια των νομικών πρόσωπων του Δημοσίου το 2014 προκειμένου να εμφανίσουν πλεονάσματα.

Για φέτος προβλέπεται ότι το σύνολο των νομικών προσώπων θα παρουσιάσει πλεόνασμα 123 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ για το 2014 ο στόχος είναι πλεόνασμα 165 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των νομικών προσώπων αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν στα 2,23 δισ. ευρώ το 2014, ήτοι μειωμένα κατά 76 εκατ. ευρώ έναντι του 2013. Οι δαπάνες των νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 2,07 δισ. ευρώ το 2014, μειωμένες κατά 118 εκατ. ευρώ έναντι του 2013.

Η κύρια πηγή εσόδων των νομικών προσώπων είναι οι μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι οποίες στο πλαίσιο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων προβλέπονται μειωμένες κατά 80 εκατ. ευρώ το 2014.

Ήδη, έγιναν συστάσεις από το υπουργείο Οικονομικών προς όλα τα υπουργεία για την εντατικοποίηση των ελέγχων του μισθολογικού κόστους, καθώς αυτό συμμετέχει σημαντικά στη διαμόρφωση των συνολικών δαπανών ώστε να επιβεβαιωθεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε οι υπερωρίες να εγκρίνονται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει πραγματική αναγκαιότητα.

Μόνον από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης, την αναδιάρθρωση και τις συγχωνεύσεις νομικών προσώπων καθώς και την συγκράτηση των μεταβιβάσεων του Κράτους αναμένεται βελτίωση του αποτελέσματος των νομικών προσώπων κατά τουλάχιστον 65 εκατ. ευρώ.