Ιδιωτικοποιήσεις συνολικής αξίας έως και 12 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, με στόχο την μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Στις κύριες ιδιωτικοποιήσεις ο Ιταλός πρωθυπουργός συμπεριέλαβε το βασικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας των «Μεγάλων Σιδηροδρομικών Σταθμών» της χώρας, της δημόσιας επιχείρησης ασφαλίσεων Sace, όπως και μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας υδρογονανθράκων Eni, των ναυπηγείων Fincantieri και της εταιρίας Enav, που παρέχει υπηρεσίες και υποδομές για τις αεροπορικές συνδέσεις της χώρας.

Ο Λέτα σημείωσε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει ότι από το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν από 10 ως 12 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία «θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για την μείωση του δημόσιου χρέους και κατά το υπόλοιπο ήμισυ για την αύξηση κεφαλαίου του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Cassa Depositi e Prestiti)».

Παράλληλα, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός παρείχε την διαβεβαίωση ότι οι Ιταλοί δεν πρόκειται να καταβάλουν ούτε την δεύτερη προβλεπόμενη δόση του φόρου πρώτης κατοικίας, που τυπικά έληγε τον επόμενο μήνα. Δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί λεπτομερώς η κάλυψη του κενού εσόδων που αναμένεται να προκύψει, αλλά ο Λέτα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα πρόκειται να διευθετηθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών.

Η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου ιδιοκατοίκησης τον περασμένο Ιούνιο είχε ανασταλεί, μετά τις πιέσεις κυρίως της κεντροδεξιάς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.