Ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ από την απόφαση της Διαιτησίας της ΡΑΕ, σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιον της Ελλάδος. Πρόκειται για το αναδρομικό μέρος εφαρμογής της διαιτητικής απόφασης, που εξεδόθη υπέρ της ΑτΕ, για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2010 έως τις 30 Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς.

Πέραν αυτού, εκτιμάται ότι, από εδώ και στο εξής, στα ταμεία της επιχείρησης θα μπαίνουν 60 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο !

Όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση…

«Κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ΔΕΗ ΑΕ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, η επιβάρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου 2013, από την με αριθμό ΡΑΕ/Δ1/2013 Απόφαση της Μόνιμης Διαιτησίας στη ΡΑΕ, σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, για το διάστημα 1/7/2010 έως 30/9/2013, εκτιμάται σε € 109 εκατ.

Από την εφαρμογή της ανωτέρω Απόφασης και μόνον, προκύπτει εκτιμώμενη ταμειακή οφειλή της ΔΕΗ ΑΕ προς την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2013, ύψους € 4 εκατ. περίπου.

Σημειώνεται ότι, στην πιο πάνω εκτιμώμενη ταμειακή εκκαθάριση δεν περιλαμβάνονται απαιτήσεις της ΔΕΗ από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ οι οποίες αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις και δεν καταλαμβάνονται από την Απόφαση της Διαιτησίας.»

Υπενθυμίζουμε ότι τα χρέη της θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίου προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού φτάνουν τα 156,1 εκατομμύρια ευρώ (ενώ όταν άρχισε η διαιτητική διαδικασία – πριν από δύο χρόνια – το χρέος ήταν μόλις 45,6 εκατομμύρια)!

Δηλαδή, με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, η ΔΕΗ θα ζημιωθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά αντίστοιχο ποσό, με αυτό, που της οφείλει η Αλουμίνιον!

Και, εδώ εγείρονται σημαντικά ερωτήματα :

Ποιοι είναι αυτοί, που πλειοψήφισαν υπέρ αυτής της απόφασης ;

Με ποια λογική και ποιο σκεπτικό ζητούν από τη ΔΕΗ να πουλά – όπως η ίδια υποστηρίζει – με ζημία και κάτω του κόστους ;

Γιατί επέλεξαν τη λύση της σημαντικής επιβάρυνσης της επιχείρησης με αυτό το δυσβάσταχτο – για τα δεδομένα της ΔΕΗ και της οικονομικής συγκυρίας – κόστος ;

Και, κυρίως, γιατί επιλέγουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές, αφού – με όλη αυτή τη ζημία, που θα υποστεί η ΔΕΗ, αν κάτι δεν αλλάξει – θα οδηγηθούμε σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος;