Την ώρα, που η χώρα προσπαθεί να εξέλθει από την κρίση…

Την ώρα, που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα και επιδιώκει να σταθεροποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή το κράτος να ξοδεύει λιγότερα από αυτά που εισπράττει)…

Την ώρα, που οι δανειστές πιέζουν για νέα μέτρα, λόγω του δημοσιονομικού κενού – μέτρα, που θα πλήξουν ξανά τα ήδη δοκιμαζόμενα και εξαντλημένα οικονομικά νοικοκυριά…

…η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – με την απόφαση που πήρε μέσω της διαιτησίας υπέρ της Αλουμίνιον της Ελλάδος – επαναφέρει τη χώρα στο καθεστώς της αναξιοπιστίας, των παραπομπών και προστίμων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θυμίζουν άλλες εποχές και φορτώνει τον προϋπολογισμό με επιπλέον βάρη.

Κι αυτό, γιατί, αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να πουλά ρεύμα με ζημία, κάτω του κόστους, όχι μόνο αυξάνει το κόστος για την επιχείρηση – στα 109 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζουν στη Χαλκοκονδύλη το βάρος μόνο από την αναδρομική εφαρμογή της απόφασης -, αλλά την οδηγεί να πληρώσει διπλά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όχι μόνο η ίδια, αλλά και το Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας καταναλωτής και φορολογούμενος. Για ποιο λόγο;

Διότι, πολύ απλά η διατήρηση αυτού του καθεστώτος παραπέμπει στην παλαιότερη σύμβαση με την Πεσινέ, για την οποία η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είχε παραπεμφθεί και καταδικαστεί με πρόστιμο από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Συνεπώς, με μαθηματική ακρίβεια, έρχεται και άλλο πρόστιμο από τις Βρυξέλλες, που θα εκταμιευθεί από τα ταμεία της ΔΕΗ…

…δηλαδή από το Δημόσιο – που είναι μέτοχος συνολικά με 55%…

…δηλαδή από τον Έλληνα καταναλωτή, μέσω αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος και…

…ευρύτερα τον Έλληνα φορολογούμενο, που θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερους φόρους για να καλυφθεί το κόστος του προστίμου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακό το γεγονός ότι – την ώρα, που ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, με δικαιολογητικά και γραφειοκρατία, για μια απλή αίτηση για κοινωνικό τιμολόγιο -, χορηγούν με περισσή ευκολία και ταχύτητα κοινωνικό τιμολόγιο στην Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Εύλογη, λοιπόν, είναι η αντίδραση των βουλευτών, που έφεραν το θέμα στη Βουλή, ζητώντας να μειωθεί το ρεύμα για τους πολίτες, όπως και στην Αλουμίνιον.