Πρόωρες χαρακτήρισε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας τις συζητήσεις για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Μιλώντας στο συνεδρίο του Euromoney ο κ. Στουρνάρας είπε πως είναι νωρίς για να μιλάμε για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός υποστήριξε πως πλέον τα σημάδια της ανάκαμψης γίνονται εμφανή, κάτι που καταδεικνύεται από το ότι η μείωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 περιορίστηκε στο 3,8%, σε σχέση με πέρυσι, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ο υπουργός είπε πως σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο παρουσιάζει αύξηση για πρώτη φορά τουλάχιστον από την αρχή της κρίσης.

Ο ίδιος επανέλαβε τις κυβερνητικές προβλέψεις για καταγραφή πλεονάσματος μέσα στο 2013 και υπογράμμισε πως από το 2009 μέχρι σήμερα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές αποτέλεσμα έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την οποία χαρακτήρισε ως το «καλύτερο νέο που έχουμε μέχρι σήμερα», αλλά και στην άνοδο του τουρισμού και στο ότι οι καθαρές τουριστικές εισπράξεις έχουν αυξηθεί στο επτάμηνο κατά 22%.

Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως μέχρι σήμερα έχει αποφέρει έσοδα 3,5 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ. Προανήγγειλε δε πως πως αναμένονται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ, περιφερειακά λιμάνια, την Εγνατία Οδό, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τα ΕΛΤΑ, μαρίνες κ.α..

Για την ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά , αλλά και στη διέλευση του αγωγού TAP από την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.