Στην επισήμανση ότι η ανάπτυξη σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες έχει αρχίσει να επιταχύνεται προχώρησε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η ανάπτυξη σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες έχει αρχίσει να επιταχύνεται, ωστόσο σε πολλές αναδυόμενες αγορές καταγράφεται επιβράδυνση και οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που απορρέουν από τις εγχώριες και εξωτερικές εξελίξεις . «Η ανεργία, ιδίως μεταξύ των νέων, επίσης, παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Για το σχέδιο δράσης της G20 για την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, της απασχόλησης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είπε πως αυτό αναγνωρίζει την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση με τρόπο που να αντανακλά τις οικονομικές συνθήκες, ανάγκη για καλύτερη οικονομική εποπτεία και ρύθμιση, καθώς και την σημασία των εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης. «Χαίρομαι που η G20 αναγνωρίζει την ανάγκη η έξοδος από τις αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές να είναι ομαλή και να γνωστοποιείται με σαφήνεια», είπε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Tέλος, επικρότησε τις συζητήσεις για τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, λέγοντας ότι η διεθνής φορολογία είναι ένας άλλος τομέας όπου το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά.