Λιγότερο πιθανή φαίνεται να είναι μια φιλόδοξη εμπορική συμφωνία δεύτερης φάσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να επιτύχουν μία προκαταρκτική συμφωνία πρώτης φάσης, όπως δηλώνουν τόσο Αμερικανοί όσο και Κινέζοι αξιωματούχοι, μέλη νομοθετικών σωμάτων, αλλά και ειδικοί σε εμπορικά ζητήματα.

Τον Οκτώβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, ότι ο ίδιος ανέμενε την ταχεία έναρξη μιας δεύτερης φάσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων, μετά την ολοκλήρωση της λεγόμενης πρώτης φάσης.

Η δεύτερη φάση θα επικεντρωθεί στη βασική καταγγελία των ΗΠΑ, ότι η Κίνα κλέβει στην πραγματικότητα αμερικανικά πνευματικά δικαιώματα, αναγκάζοντας τις εταιρίες της χώρας να μεταφέρουν την τεχνολογία τους σε Κινέζους ανταγωνιστές τους, όπως είχε αναφέρει ο Τραμπ στην ίδια δήλωση.

Ωστόσο, η διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2020, οι δυσκολίες στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας, σε συνδυασμό με την άρνηση του Λευκού Οίκου να συνεργαστεί με άλλες χώρες, προκειμένου να ασκηθούν συντονισμένες πιέσεις στο Πεκίνο, μειώνουν τις ελπίδες για την επίτευξη ενός καλύτερου διαπραγματευτικού αποτελέσματος στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο διάρκειας 16 μηνών εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκάλεσε προβλήματα στις αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και στους αγρότες, στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθιστώντας δυσκολότερη την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο μεταξύ, σήμερα, η εφημερίδα «The Global Times», που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων.