Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά είναι απαισιόδοξα όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη οικονομική τους κατάσταση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δεύτερης ετήσιας έρευνας της εταιρείας Janus Capital Group, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η αισιοδοξία των Ευρωπαίων, που πριν ένα χρόνο πίστευαν ότι η οικονομική κρίση είναι πίσω τους, «εξαφανίστηκε», σύμφωνα με την έρευνα εξαιτίας της περιόδου λιτότητας στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται κυρίως την επιστροφή του πληθωρισμού (το 37% των ερωτηθέντων), ένα πρόβλημα που ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τον φόβο τους για την ανεργία (19%) και τη μείωση των εισοδημάτων τους (15%).

Το 16% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών εκτιμούν επίσης ότι τα εισοδήματά τους δεν αρκούν για την κάλυψη των τρεχόντων εσόδων τους και ότι θα αναγκαστούν να καταφύγουν στο δανεισμό.

Επιπλέον, το 49% δηλώνει ότι τα βγάζει δύσκολα πέρα και ότι δεν είναι πλέον σε θέση να αποταμιεύσει.

Σύμφωνα με τον Ρικ βαν Βέλντεν, διευθυντή ευρωπαϊκής δραστηριότητας της Janus Capital Group, διαφαίνεται «το σενάριο της ανάπτυξης δύο ταχυτήτων», δηλαδή πιο γρήγορη ανάπτυξη στη βόρεια Ευρώπη απ’ ότι στη νότια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2010 σε 6.010 ενήλικες που διαμένουν στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.