Ο Λευτέρης Ποταμιανός, πρόεδρος των Μεσιτών Αθήνας-Αττικής, παρουσιάζει το κλίμα που επικρατεί για τα «φιλέτα» του real estate της ελληνικής πρωτεύουσας σε Βόρεια και Νότια Προάστια

Όπως αναφέρει το news.gr, oι ξένοι αγοραστές με σαφώς μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα είναι αυτοί που εξακολουθούν να «χτυπάνε» τα πιο ακριβά ακίνητα στο real estate της Αθήνας. Οι Έλληνες έχουν σαφώς πιο περιορισμένο βαλάντιο.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ενώ οι αγοραπωλησίες στα νότια προάστια δείχνουν να εμφανίζουν μια στασιμότητα, στα βόρεια δείχνουν πως υπάρχει μια κινητικότητα.

Αυτή έχει να κάνει κυρίως με κατοικίες καθώς η επαγγελματική στέγη έχει ακόμα ζητήματα ειδικά αν δεν ανήκει στο φιλέτο των πρώτων δρόμων.

Ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας-Αττικής Λευτέρη Ποταμιάνος μιλώντας στο news.gr μας δίνει μια ακτινογραφία της κίνησης στο real estate σε μια σύγκριση βορείων vs νοτίων προαστίων.

«Εξακολουθούν τα νότια προάστια να έχουν ζήτηση. Όταν λέμε νότια εννοούμε από το Φάληρο μέχρι και τη Βουλιαγμένη. Αυτό είναι το κομμάτι με την υψηλή ζήτηση. Μια ζήτηση που προέρχεται κυρίως από ξένους.

Στα νότια υπάρχει ακόμα μια δυναμική, που δεν ξέρουμε πότε θα κλείσει. Η ροή βέβαια είναι μικρότερη από το 2018. Οι πράξεις αγοραπωλησίας δείχνουν να είναι λιγότερες αλλά αυτό θα το ξέρουμε σίγουρα όταν θα βγουν και τα στατιστικά στοιχεία που θα βγουν στο τέλος της χρονιάς.

Στα βόρεια προάστια έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένας καλύτερος ορίζοντας, διότι τα νότια ανέβηκαν πολύ σε τιμές και τα βόρεια που έμεινα πίσω λόγω της μεγάλης ανάκαμψης των νοτίων εμφανίζονται ευκαιριακά αυτή τη στιγμή.

Αρχίζει λοιπόν κάτι να κινείται στα βόρεια.

Η υπόθεση της περαιτέρω τόνωσης στα νότια λόγω του Ελληνικού έχει προεξοφληθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Τώρα το αν θα υπάρξει δεύτερο κύμα ακόμα μεγαλύτερο θα το δείξει το 2020 καθώς για το 2019 δεν δείχνει κάτι διαφορετικό.

Στα βόρεια προάστια είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για το ποσοστό αύξησης επειδή είναι κάτι σχετικά πρόσφατο.

Ένα δείγμα μετά τις εκλογές που θα αρχίσει να δείχνει αργότερα. Ένας λόγος είναι ότι τα νότια ανέβηκαν πάρα πολύ ενώ μειώθηκε η μεγάλη ζήτηση αν και παραμένει το κέντρο του ενδιαφέροντος. Από αυτό κάποιοι στράφηκαν προς τα βόρεια.

Η ζήτηση στα βόρεια έχει να κάνει με κατοικίες καθώς οτιδήποτε είναι σε επαγγελματικό ακίνητο έχει ζήτηση μόνο αν είναι πρώτης γραμμής. Οτιδήποτε δεύτερης γραμμής, πιο μικρό, σε δεύτερο δρόμο έχει ακόμα θέμα…

Οπότε υπάρχει μια αισιοδοξία για τα βόρεια προάστια ενώ στα νότια η κατάσταση παραμένει λίγο πολύ ως έχει. Υπάρχουν αρκετοί ξένοι ακόμα που θέλουν να αγοράσουν. Μιλάμε για μεγάλα ποσά. Οι Έλληνες αγοραστές είναι σε μικρότερα ποσά. Κινούνται κυρίως σε ποσά που φτάνουν μέχρι 150.000 ευρώ το πολύ 200.000. Σε μεγαλύτερα ποσά ειδικά αν πρόκειται για Golden Visa με 250.000 και πάνω είναι ξένοι αγοραστές».