Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν για ηλεκτρονικές αποδείξεις και εισόδημα

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για το φορολογικό νομοσχέδιο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:17
06/11/2019
Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν για ηλεκτρονικές αποδείξεις και εισόδημα
9
loading

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στόχος είναι «η περαιτέρω ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της οικονομίας».

Βασικοί άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου είναι:

 • Η φορολογική ελάφρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω της εισαγωγής χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.
 • Η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 • Η εισαγωγή σοβαρών κινήτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.
 • Η εισαγωγή μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.
 • Η εισαγωγή φορολογικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.
 • Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους σε είδος.

Τονίζεται ότι σε συνέχεια της σημερινής σύσκεψης αποφασίστηκε να τεθεί αύριο το φορολογικό νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και αφού προηγουμένως έχουν ενσωματωθεί σε αυτό δύο σημαντικές αλλαγές:

1ον. Ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, και

2ον. Στο παραπάνω πλαφόν προβλέπεται ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%).

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι με άλλες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν τη Δευτέρα στη Βουλή, διευρύνεται η προστασία της κύριας κατοικίας και ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν οικονομική αδυναμία. Οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

 • Επιτρέπεται, πλέον, να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά, κυρίως, σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, όπως στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατροί και εκπαιδευτικοί.
 • Δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, για παράδειγμα, συγγενείς και διαζευγμένα ζευγάρια.
 • Ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης και από τους δύο.
 • Δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας.
 • Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας.
 • Τέλος, προωθούνται άμεσα πρόσθετες βελτιώσεις, που θα αποσκοπούν στην κατάργηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ώστε να καταστεί η διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη για τους πολίτες.
 • Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η κυβέρνηση διευκολύνει τους πολίτες - εξαιρώντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, να αντιμετωπίσουν το υψηλό ιδιωτικό χρέος που συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Capital

  «Παγίδα» το νέο όριο στις e-αποδείξεις – Κρυφός φόρος από την πίσω πόρτα.

  Ποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το 2021 με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης;

  – Νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα που πληρώνουν στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο

  ‘Απιαστο όνειρο αναμένεται να αποδειχθεί για χιλιάδες ζευγάρια μισθωτών η συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 1/3 του εισοδήματός τους.
  – Φορολογούμενοι με τεκμαρτά εισοδήματα.

  Οι φορολογούμενοι το νέο όριο του αφορολόγητου μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών αφού μπορεί να φέρει «κρυφό» φόρο. Κι αυτό γιατί όποιος δεν πιάσει το στόχο θα κληθεί να πληρώσει πέναλντι το οποίο αντιστοιχεί στο 22%.Έτσι φάτε τώρα τις fake ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΣΕΙΣ του Μητσοτάκη και τις κυβέρνησεις του.

 2. avatar wtf1

  Δηλαδη ενας που βγαζει 200.000 ευρω θα πρεπει να εχει 20.000 σε ηλεκτρονικες αποδειξεις, δηλαδη το 10% το εισοδηματος του, αλλα και αυτος που βγαζει 65000 θα πρεπει να εχει 20.000 σε αποδειξεις, δηλαδη το 30% του εισοδηματος του. Μπραβο Κυριακο και ΝΔ, τα καταφερατε σε 4 μηνες να γυριστε την μεσαια ταξη εναντιον σας! Δεν υπαρχει πιο φωτογραφικη διαταξη εναντιον της μεσαιας ταξης και υπερ της ανωτερης! Συγχαρητηρια, και που ειστε, σε λιγο ουτε σεις δεν θα μπορειτε να κυκλοφορείτε, οτι επαθε δηλαδη ο Συριζα!

  1. avatar PANKO

   Τώρα το κατάλαβες ποιον ευνοεί η ΝΔ...
   ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟ...
   Μόνο 40 χρόνια σου πήρε...

 3. avatar Δώρο

  Το ζουμί είναι στην παράγραφο 2. Εκεί βρίσκεται το δώρο του Κούλη στους πάμπλουτους κολλητούς του. Τα golden boys, τους ολιγάρχες, τους μιζαδόρους (μαύρο χρήμα), τους εκατοντάδες καλοπληρωμένους συμβούλους στο Μαξίμου και τους υπουργούς, τους εργολάβους, τους μιντιάρχες κλπ. Ακόμα και αν αναγκαστούν να δηλώσουν 300.000 αντί για 90.000 υποχρεωτικές αποδείξεις, αρκούνται με το νομοσχέδιο στις 20.000. Δηλαδή προκύπτει όφελος 70.000 €!

 4. avatar ΕΥΓΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡ΄ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΑ.

  ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΑΔΙΚΙΕΣ !
  ΑΝ ΕΛΕΙΠΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ , ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΕ ΕΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ .

  1. avatar : ΕΥΓΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡ΄ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΑ

   κανεις και κωλοτουμπες οταν γραφεις αυτες τις μπουρδες;;;

  2. avatar vagpap70

   Αν καταφέρει και χειριστεί καλά το μεταναστευτικό, η ΝΔ θα μείνει στην εξουσία μέχρι να βαρεθεί. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτό. Οσον αφορά την οικονομία, τα έχει πάει μια χαρά. Ακούει τον κόσμο, δεν πάει μονόπατα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τόση τρύπα έχω, τόσους φόρους θα βάλω. Ακούει την αγορά, κάνει διεθνείς επαφές με τους ισχυρούς του πλανήτη, κάνει ότι μπορεί για να φέρει επενδύσεις από το εξωτερικό. Μακάρι να τα καταφέρει για το καλό του τόπου. Είδωμεν....

   1. avatar vagpap70

    φερωφονο βοΣΚΑΙ

  3. avatar συμφωνω απολυτως…..

   πραγματικα μας εξεπληξε........επιτελους καποιος να ακουσει το λαο.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει