Αγορά ακινήτων: Σε θετικούς ρυθμούς έπειτα από μία δεκαετία κρίσης, ποιοι κλάδοι θα έχουν ζήτηση

Αίτημα για άμεση ολοκλήρωση θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:05
22/10/2019
Αγορά ακινήτων: Σε θετικούς ρυθμούς έπειτα από μία δεκαετία κρίσης, ποιοι κλάδοι θα έχουν ζήτηση
2
loading

Έπειτα από μία δεκαετία πρωτόγνωρης κρίσης, η αγορά ακινήτων έχει γυρίσει σελίδα και κινείται πλέον με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Προκειμένου, όμως, η ανάπτυξη αυτή να είναι βιώσιμη και να ενισχυθεί περαιτέρω θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα σειρά προκλήσεων που απασχολούν τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων, όπως επισήμαναν στελέχη εταιριών ανάπτυξης ακινήτων, ανωνύμων εταιριών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), τραπεζικά στελέχη και εκτιμητές που συμμετείχαν σε κλειστή συνάντηση του 20ου ετήσιου συνεδρίου ανάπτυξης ακινήτων Prodexpo.

Από τα στελέχη της αγοράς ακινήτων δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τον κλάδο, επισημαίνοντας ότι αποτελούν μονόδρομο εάν θέλουμε ο κύκλος της θετικής ανάπτυξης να έχει διάρκεια, να προσελκύσει σοβαρές άμεσες ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει μια ισορροπημένη ανάπτυξη. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη ολοκλήρωσης δράσεων που συνδέονται με το κτηματολόγιο, τον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό, την επιτάχυνση ψηφιοποίησης καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας αξιόπιστων δεικτών και δεδομένων για την αγορά ακινήτων στην χώρα μας. Το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, ταχύτητα και ασφάλεια. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι γενναία, τόνισαν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τα στελέχη της αγοράς επισήμαναν ότι η ανάπτυξη που παρατηρείται δεν αφορά για την ώρα όλους τους επιμέρους κλάδους ακινήτων και τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας, αλλά ορισμένα κυρίως ακίνητα αξίας.

Κλάδοι που έχουν ζήτηση

Στους κλάδους που θα γνωρίσουν ανάπτυξη και ζήτηση συγκαταλέγονται χώροι γραφείων που θα τηρούν όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις λειτουργίας με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι διανομής, τουριστικά ακίνητα, εκθεσιακοί και συνεδριακοί χώροι, καθώς και ακίνητα ειδικού τύπου για συγκεκριμένες θεματικές χρήσεις. Όπως επισημάνθηκε, στη χώρα μας υπάρχει έλλειψη ακινήτων και κτηρίων που να συνδέονται με την πράσινη ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία τους, κάτι που σε αγορές του εξωτερικού έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα.

Αναφορικά με την αγορά ακινήτων-κατοικιών, επισημάνθηκε ότι οι αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται αφορούν ορισμένες περιοχές, ενώ υπογραμμίστηκε ότι τα περισσότερα διαμερίσματα ξεπερνούν τα 30 χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής τους. Τέθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν τον μεγάλο αριθμό ακινήτων που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες και σταδιακά θα διοχετευθούν στην αγορά, ζητήματα βραχυχρονίων μισθώσεων και Golden Visa.

Αναφορά έγινε, επίσης, στις Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) μέσω των οποίων μπορούν να συγκεντρωθούν μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις, που εμποδίζονται, μεταξύ άλλων, και από το φορολογικό πλαίσιο που τις διέπει, σε σχέση μάλιστα με αντίστοιχες εταιρίες του εξωτερικού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Έτσι επιστρέφουμε στη Σοβιετία

    Όπου η κατοικία δεν ανήκει στους ιδιοκτήτες της.

  2. avatar Ο δίκαιος Αριστείδης

    Μετά από οκταετή τεχνητή κρίση τρομοκράτησης των μικροϊδιοκτήτων,τα ακίνητα άλλαξαν χέρια.Οι νέοι ιδιοκτήτες, έχουν όλα τα μέσα,ακόμα και τους νόμους να τα διαχειριστουν,όπως αυτοί θέλουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει