Ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά του στοιχεία του Ελληνικού Κράτους, η ακίνητη περιουσία, παραμένει σχεδόν αναξιοποίητο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της ΕΤΑΔ, της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων Δημοσίου, για το 2018 ήταν στα 47 εκατ. ευρώ (καθαρά κέρδη 10 εκατ. ευρώ).

Δεδομένου ότι -όπως αναφέρει το ρεπορτάζ- η ΕΤΑΔ κατέχει και/ή διαχειρίζεται περίπου 80.000 ακίνητα, γίνεται αντιληπτό ότι τα έσοδα από κάθε ακίνητο αντιστοιχούν στο ποσό των 600 ευρώ ετησίως, όσο δηλαδή το μηνιαίο ενοίκιο μίας κατοικίας 100 τ.μ.

Αιτία για τα πενιχρά αυτά έσοδα είναι το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση της δημόσιας περιουσίας ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για το αν ορθώς έχει μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ μεγάλο μέρος των ακινήτων. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επειδή πολλά ακίνητα είτε ανήκουν ολικώς είτε μερικώς στις εξαιρέσεις που προβλέπονται από το νόμο ή γιατί υπάρχουν άλλα νομικά και τεχνικά κωλύματα.

Για το 2019 η ΕΤΑΔ «υπόσχεται» περισσότερες ταυτοποιήσεις χωρίς ωστόσο να μπορεί να τις προσδιορίσει.

Αναλυτικότερα στην «Καθημερινή» του Σαββάτου (21/09).

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.