Νέο «όχι» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στα ευρωομόλογα κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από μερικά λεπτά στο Παρίσι με το Γάλλο ομόλογό της, Φρανσουά Ολάντ.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι δε σκοπεύει να δημιουργήσει ένα εργαλείο αλληλεγγύης, όπως χαρακτήρισε τα ευρωομόλογα, και μετά η κάθε χώρα να κάνει ό,τι θέλει με τον προϋπολογισμό της.

Υπέρ των ευρωομολόγων τάχθηκε ο Φρανσουά Ολάντ σε δηλώσεις του πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ και σήμερα επανέλαβε τη θέση υπέρ ενός μόνιμου προέδρου του Eurogroup, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «προτείνουμε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην πίστωση και, κυρίως, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», ώστε, όπως τόνισε «η ΕτΕπ να μπορέσει να αυξήσει τη ρευστότητα, τις πιστώσεις στις επιχειρήσεις των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι «τα θέματα πάνω στα οποία εργαζόμαστε τα είπε ήδη ο Φρανσουά Ολάντ. Πρόκειται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την εργασία, την ανάπτυξη, η ανεργία των νέων βεβαίως είναι καίριας σημασίας στο σχέδιο μας», ενώ κάλεσε τη Γαλλία να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.