Εξελίξεις στη ΔΕΗ: Ορατό το ενδεχόμενο για εξεταστική επιτροπή ώστε να αποδοθούν ευθύνες

Την ώρα που ο συνεπής καταναλωτής χάνει το 10% της έκπτωσης, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Επιχείρησης προμηθεύεται ρεύμα κάτω του κόστους


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
20:47
29/08/2019
Εξελίξεις στη ΔΕΗ: Ορατό το ενδεχόμενο για εξεταστική επιτροπή ώστε να αποδοθούν ευθύνες
27
loading

Πώς γίνεται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της ΔΕΗ στην πώληση-παροχή ρεύματος να αγοράζει από την ίδια τη ΔΕΗ κάτω του κόστους; Ποιος είναι ο ρόλος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ; Υπάρχουν ασύμφορες συμβάσεις που έβαλαν μέσα την επιχείρηση; Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, με την εταιρεία να έχει μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας;

Την Τετάρτη παρουσιάστηκε ένα πλάνο διάσωσης της ΔΕΗ, με ένα πακέτο 500 εκατ. ευρώ, και την εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ της επιχείρησης. Μία ημέρα μετά, όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις που αφορούν τη ΔΕΗ θα είναι ραγδαίες. Δύο υπουργοί, Γιώργος Γεραπετρίτης και Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλαν Εξεταστική επιτροπή για τη διαχείριση της ΔΕΗ.

Μετά τις σημερινές τοποθετήσεις των δύο κορυφαίων στελεχών του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα δείχνουν πως η υπόθεση της ΔΕΗ αναμένεται να είναι η πρώτη εξεταστική επιτροπή που θα συστήσει η νέα κυβέρνηση προκειμένου να ερευνήσει πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τουλάχιστον άφησε να διαφανεί με δηλώσεις του αρχικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ακολούθως ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Στο θέμα της ΔΕΗ υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες, οι οποίες και θα αποδοθούν», τόνισε με νόημα ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι «το Σεπτέμβριο θα έχουμε και τη σχετική οικονομική αξιολόγηση από τους ορκωτούς ελεγκτές. Αν είναι αρνητική η αξιολόγηση αυτή, η ΔΕΗ θα βρεθεί σε μία κατάσταση δυσχέρειας πληρωμών. Υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες». Και συνέχισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ: «Η υπόθεση θα κριθεί από την Ελληνική Βουλή στο επίπεδο των πολιτικών προσώπων. Δηλαδή θα τεθούν τα στοιχεία και θα αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για όλα τα ζητήματα - και γι’ αυτό. Οφείλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών».

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ειδική ενημερωτική συνεδρίαση για την εξυγίανση της ΔΕΗ στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ότι «στο θέμα της ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι, είστε κατηγορούμενοι. Σήμερα ανοίγει, και θα έχει και άλλα επεισόδια και στη Βουλή, και στη Δικαιοσύνη».

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της ΔΕΗ αγοράζει ρεύμα κάτω του κόστους

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο απλός καταναλωτής, ο συνεπής προς τις υποχρεώσεις του πολίτης, βλέπει να χάνει τη μικρή έκπτωση που απολάμβανε επειδή αποφάσιζε να μην είναι… στρατηγικός κακοπληρωτής της ΔΕΗ, μεγάλες εταιρείες συνεχίζουν ν’ απολαμβάνουν το μέτρο της έκπτωσης. Το παράδειγμα της Αλουμίνιον της Ελλάδος του Ομίλου Μυτιληναίου είναι χαρακτηριστικό: η εταιρεία έχει έκπτωση συνέπειας από τη ΔΕΗ της τάξεως το 15%, με αποτέλεσμα να προμηθεύεται ρεύμα κάτω του κόστους. Την ώρα που η ΔΕΗ δημιουργεί πακέτο διάσωσης για ν' αποφύγει τα χειρότερα, συνεχίζει να μπαίνει μέσα πουλώντας ρεύμα στην Αλουμίνιον! Και μιλάμε για τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της ΔΕΗ στην πώληση-παροχή ρεύματος.

Η ασύμφορη σύμβαση προμήθειας

Η ΔΕΗ υπέγραψε το 2015 μία παντελώς ασύμφορη 5ετή σύμβαση προμήθειας με τον Όμιλο Μυτιληναίου με τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος κάτω του κόστους της, γιατί ο Όμιλος Μυτιληναίου θα της έδινε μία προκαταβολή 100 εκατ. ευρώ, η προκαταβολή αυτή στην ουσία αφορούσε την αξία τους Ηλεκτρικού ρεύματος ενός έτους.

Με πρόχειρους υπολογισμούς η ΔΕΗ πλήρωσε τόκο 30% το χρόνο για κάθε χρόνο της πενταετίας, ενώ το δάνειο ήταν στην ουσία ενός έτους. Σημειώνουμε ότι για την απόφαση αυτή της ΔΕΗ, οι Υπηρεσίες της αρνήθηκαν να υπογράψουν εισήγηση προς το Δ.Σ. και εισηγητής ήταν μόνος του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, πρωτοφανής για τα δεδομένα της ΔΕΗ διαδικασία.

Ο ρόλος που έπαιξαν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Μην ξεχνάμε, επίσης, πως σε συνέντευξη που είχε δώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, λίγο μετά την ανάληψη του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ανέφερε πάρα πολύ εύστοχα ότι μια από τις αιτίες που έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ να βρίσκεται σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση, είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ.

Να θυμίσουμε ότι το μέτρο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ξεκίνησε το 2016 με στόχο το άνοιγμα της λιανικής αγοράς. Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο το ίδιο το μέτρο, όσο η μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησής του, η οποία οδηγεί τη ΔΕΗ στο να μην καλύπτει ούτε καν τα μεταβλητά της κόστη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ζημιά της ΔΕΗ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ για το 2018 ήταν πάνω από 223 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των ΝΟΜΕ δεν ήταν όμως λάθος ή παράβλεψη, αλλά εσκεμμένη πράξη για να καλυφθούν οι ποινικές ευθύνες από άλλες ζημιογόνες πράξεις της ΔΕΗ υπό την προηγούμενη κυβέρνηση. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η πιο σκανδαλώδης από τις ζημιογόνες αυτές πράξεις ήταν η σύναψη το 2016 της νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος με την Αλουμίνιον της Ελλάδος για την περίοδο 2016 έως 2020, σε τιμές κάτω του κόστους.

Για να καλυφθεί λοιπόν το γεγονός της πώλησης ρεύματος στην Αλουμίνιον σε τιμές κάτω του κόστους και για να αποφευχθούν ποινικές ευθύνες αλλά και τυχόν παρεμβάσεις από την Ε.Ε. για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, παρουσιάστηκε αυτή η στρεβλή μεθοδολογία υπολογισμού του μεταβλητού κόστους της ΔΕΗ (για να δικαιολογηθεί δηλαδή ότι δήθεν δεν πουλάει στην Αλουμίνιον κάτω του κόστους), την οποία όμως η ΔΕΗ βρήκε εν συνεχεία μπροστά της. Έτσι η ζημιά της δεν ήταν μόνο τα 160 εκατομμύρια ευρώ της σύμβασης με την Αλουμίνιον για την περίοδο 2016-2020 αλλά και πολλές άλλες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

«Η ΔΕΗ παράγει ρεύμα και το πουλά σε ανταγωνιστές της σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής», είχε πει εύστοχα ο Κωστής Χατζηδάκης. Και σήμερα έκανε λόγο για το «κεφάλαιο που ανοίγει. Και θα έχει και άλλα επεισόδια και στη Βουλή, και στη Δικαιοσύνη».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

27
σχόλια
 1. avatar Ρεθυμνιωτης

  Εξεταστικές επιτροπές ( απ\' ότι γνωρίζω , εκτος αν κσνω λαθος ) , γινονται , οταν καποιοι τα τσεπωνουν , οχι για πολιτικους λογους . Αν λοιπόν πιστεύουν πως τα τσεπωσαν απο το ΣΥΡΙΖΑ , ας το πουν ξεκάθαρα .

 2. avatar fire40

  Πριν αρχίσετε τις εξεταστικές (πυροτεχνήματα!!) αρχίστε με τους μισθούς και τις παροχές της ΔΕΗ καθώς και μ\'αυτούς που ζεσταίνουν πισίνες με αγροτικό ρεύμα (και με άλλους αντίστοιχους). Μετά ελέγξτε τους ιδιώτες που λυμαίνονται το χώρο της ενέργειας και θα ήθελαν πολύ ευχαρίστως να πεθάνει η ΔΕΗ για να αλωνίσουν τις τιμές μετά. Στην Αγγλία όταν ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως η ενέργεια ( και οι σιδηρόδρομοι) από την κολλητή του Μητσοτακείκου Θάτσερ , τα τιμολόγια ανέβηκαν στο Θεό. Μετά από 30 χρόνια ζητούν να ξαναγίνουν κρατικές οι εταιρίες μπας και δει ο κόσμος προκοπή.

 3. avatar Μπορει

  Μπορει το αρθρο του ΝΒ να εχει απολυτο δικιο ειδικα για τον ομιλο Μυτιληναιου ομως οι εξεταστικες δεν προσφερουν οπως εχει αποδειχθει στο παρελθον τιποτα,Επικοινωνιακος ντορος και αποτελεμα μηδεν.Το θεμα ειναι να προχωρησει η κυβερνηση στον ελεγχο και την επαναδιαπραγμαυτευση των συμβασεων των ομιλων ωστε συν τοις αλλοις να αποφευχθει η αυξηση του κοστους ηλεκτρικης ενεργειας για το λαο.Δραστικη λοιπον αναθεωρηση των συμβασεων των ομιλων ωστε η ΔΕΗ να εισπραττει κερδος και οχι να πωλει ρευμα με χασουρα οπως στην περιπτωση της Αλουμινιον της Ελλαδος.Οι πραξεις και οχι οι εξεταστικες θα αποδειξουν αν πραγματι υπαρχει βουληση προστασιας των συμφεροντων της ΔΕΗ και κατα επεκταση του συμφεροντος του Ελληνικου λαου.Ολα τα υπολοιπα οδηγουν σε ανακυκλωση μιας ζεουσας υποκρισιας.

 4. avatar Η ασυμφορη συμβαση προμηθειας

  Στην οποια αναφερεται το αρθρο του Newsbeast μεταξυ Μυτιληναιου και ΔΕΗ εχει κριθει δικαστικα οτι ειναι νομιμη μετα απο ασφαλιστικα μετρα που κατατεθηκαν απο τον τοτε Προισταμενο της Επιτροπης Ανταγωνισμου.

 5. avatar Lxί

  Βάλτε μέσα τα συριζοσκυλα να αποδωθει εθνική ευθύνη. Δεν μπορεί από το 2014 που παρέδωσε ο Σαμαράς την ΔΕΗ σε οικονομική ισορροπία να την παραδίδει ο τσιπρας το 2019 με 250.000.000 μείον ανά τρίμηνο δηλαδή 1 δις τον χρόνο μέσα και να περιμένει ο αναλγητος ακροαριστερος να τα πληρώσουμε εμείς οι φορολογούμενοι επειδή αυτός είναι κολλητός του Φωτόπουλου κια της Γενοπ τουρς. ΦΆΓΑΝΕ ΠΟΛΛΆ ΝΑ ΠΛΗΡΏΣΟΥΝ ΤΏΡΑ.

 6. avatar Αρρωστεια

  Η ΔΕΗ μπορεί να παράγει στο μισό του κόστους απο τους ιδιώτες παρόχους . Ως ποτέ οι ιδιώτες θα μπορούν να απορροφούν αυτή τη διαφορά? Η λύση ειναι μια . ΝΔ. Ήταν δίκαιο έγινε πράξη! Έτσι έρχονται οι επενδυτές κύριοι. Σαν τους γύπες στο κουφάρι!

  1. avatar το θολωμενο σου μυαλο …ξαναδουλεψε…….

   η συμβαση με μυτιληναιο εγινε απο συριζα.....οι δωρεες στο κεφαλαιο δισ ε απο συριζα.....κινημα δεν πληρωνω απο συριζα.......κλεψιες ρευματος ...επι συριζα.....5 χρονια ξεπουλατε τη χωρα,,, ειχατε κλειστα ματια,,,, στραβοκεφαλοι.....οσε 45 εκ ε ...αντι 250 εκ...λιμανια αεροδρομια δεη οτε......

 7. avatar Εξεταστικες επιτροπες

  Τις εχουμε βαρεθει γιατι ο καθενας βγαζει το δικο του πορισμα.Οσον αφορα τη συμβαση ΔΕΗ Μυτιληναιου αυτη κριθηκε νομιμη στα δικαστηρια παρα τα ασφαλιστικα μετρα που εγιναν απο την τοτε Επιτροπη Ανταγωνισμου.

 8. avatar Έχουμε βαρεθεί!!!

  Πια τις εξεταστικές και τις εξεταστικές!!! Αποτέλεσμα κανένα!! Μόνο για τις εντυπώσεις γίνονται!!! Θα πληρώσει κανείς τα χρωστουμενα!!!! Ξεκινάτε όλα τα κόμματα κύριε Χατζηδάκη από τα μαγαζάκια σας πρώτα!!! Πόσα χρωστάτε εσείς τα πολιτικά κόμματα; Μπορείτε να μας πείτε; Μειώσετε τους παχυλους μισθούς και τα παχυλά εφάπαξ των υπαλλήλων, που δε βλέπω να το κάνετε!!! Αλίμονο!!! Αχ πληρώσει το κράτος αυτά που χρωστάει, ας πληρώσουν και όλοι οι μεγαλοοφειλετες και μια χαρά θα πάει η ΔΕΗ!!! Αυτά κάνουν πρώτα για να λυθεί το πρόβλημα!!! Αλλά εσείς κύριε υπουργέ την εύκολη λύση!!! Αύξηση της τιμής για το λαό και εξεταστική για να δείξετε ότι οι άλλοι φταίνε !!!

 9. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Ο φιλελευθερισμος κατέστρεψε την ΔΕΗ. Η υποχρέωση να χάσει πελάτες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός είναι ταφόπλακα για τη ΔΕΗ με ότι αυτό συνεπάγεται για το τι θα πληρώνουμε στο μέλλον

 10. avatar Μακαρι να γινει

  Εξεταστικη Επιτροπη να βγουν ολα στη φορα.Οσον αφορα ομως την 5ετη ασυμφορη συμβαση που υπογραφηκε μεταξυ ΔΕΗ και Μυτιληναιου υπηρξε παρεμβαση του τοτε Προισταμενου της Επιτροπης Ανταγωνισμου με ασφαλιστικα μετρα η οποια μετα απο δικαστικη αποφαση δεν επεφερε ακυρωση της συγκεκριμενης συμβασης.Οποτε δεν υπαρχει λογος επικλησης της.

 11. avatar Μστ

  Η κυβέρνηση διαπλοκής φροντίζει με κάθε της δήλωση και ενέργεια να απαξιώνει τη ΔΕΗ και να στρέφει τους συνεπείς πελάτες στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας.!!

 12. avatar ‘Αποψή μου:

  Μήπως μαζί με τον πρωθυπουργό πήγε κι αυτή στη Μέρκελ;

 13. avatar Ο ψηφοφορος σας

  Καλα να παθετε ολοι απο εδω και περα. Μην ακουσω κλαψα απο κανεναν σας. Μπουκωστε τωρα... και μουγκα στη τρυπα σας.

  1. avatar Καημενε

   Αυτο καταλαβες εσυ; Αλβανος ετσι;

  2. avatar ετσι εκανες εσυ 5 χρονια

   [...]αμνησια μπουγκα τρυπα λασπη ψεμμα επαρση βρισια αλαζονια απατη προδοσια...φορο ενφια φπα διοδιο εκας περικοπη ..ξαφνικα ξεστραβωθηκες ,,,,,,????????????????????????????????/

 14. avatar .;.

  Τετοια αρθρα θελουμε

 15. avatar ολα καθαρα…ολα στη διαφανεια…οσοι φταινε στη φυλακη και να πληρωσουν…κατασχεσεις…..

  οχι καταχρηση στο δημοσιο χρημα...[...]

  1. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

   νοβαρτις στο αρχειο κεελπνο παει για παραγραφη και για θαλασσοδανεια της νδ ουτε λογος. αστο βολεμενε φιλε της νδ δεν σωζεται.

 16. avatar Dr.Sheldon Cooper

  Το 2014 η ΝΔ χρωστούσε σχεδόν μισό εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ!!!!!!

  Το τελικό σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ περιλαμβάνει, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, αυξήσεις στα τιμολόγια. Τα στελέχη της ΝΔ, παίζοντας με εξαιρετικό τρόπο το παιχνίδι της επικοινωνίας, προσπαθούν με κάθε τρόπο να την παρουσιάσουν ως σχεδόν χρεοκοπημένη.

  Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μάλιστα, έφτασε στο σημείο σήμερα να πει πως αν χρεοκοπήσει η ΔΕΗ «καταρρέει η χώρα», επισημαίνοντας περιπτώσεις κακοπληρωτών την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι κακοπληρωτές, που είναι 60.000, χρωστούν συνολικά 800 εκατ. ευρώ. Από τα 900 εκατ. ζημιές τα 800 εκατ. τα χρωστούν οι 60.000», είπε μεταξύ άλλων.

  Δεν μας είπε βέβαια για την περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τον Απρίλιο του 2014 χρωστούσε, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της ΔΕΗ, 461.322 ευρώ, ποσό για το οποίο έγινε ρύθμιση 24 δόσεων.

  Άραγε οι δόσεις καταβλήθηκαν ή έγινε νέα ρύθμιση;

  Για ποιά εξεταστική επιτροπή ώστε να αποδοθούν ευθύνες θα ΚΑΝΕΤΕ λοιπον η ΝΔ??????

  1. avatar συριζομπουνταλας εισαι??

   προεκλογικα τα στελεχη σας μας ελεγαν να μην πληρωνομε τελη κυκλοφοριας δεη οτε...οτι θα ερθει ο συριζα να τα χαρισει ολα και ενφια μαζι....σκιζανε λογαριασμους σε πλαειες...κινημα τα δεν πληρωνω....αλητες μετα διοριστηκατε ολοι στο δημοσιο και αρχισαν σε μας οι κατασχεσεις και τα προστιμα διοδιων...ξεφτιλισμενοι αυτα δεν ξεχνιουντα κοπροσκυλα συριζοψευτες αναγουλες.....

  2. avatar πες τα δικα σας χαλια…..

   πως κουρευετε εσεις οφειλες???/πως χαριζετε χρεη στους εφοπλιστες?????

  3. avatar για τα εργα σας…ο νους σου σταματα στο 15….ειναι αχυροποιητος….

   εχετε μεγαλες ευθυνες λαθη παραλειψεις ..κινηματα δεν πληρωνω....δωρεες στα καπιταλια ..συμβασεις με μυτιλινιο....θα πατε ολοι στη φυλακα....

 17. avatar Olga S

  Οι συριζαοι φυσικα και τα κανανε σκ@τα οπου και να ανακατευτηκαν , τους υπερογκους μισθους των ΔΕΗτζηδων εσεις γιατι δεν τους μειωνετε Χατζηδακη?? Ειναι δυνατον εταιρια με οικονομικα προβληματα να μην κανει εφαρμοζει πολιτικη μειωσης εξοδων ??Ειναι δυνατον η ΔΕΗ να εχει μισθοδοσια κοντα στο 1 δις το χρονο και αντι να μειωθουν οι μισθοι να αυξανεται η κιλοβατωρα?? Στο πρωτο ετος στην ΑΣΟΕΕ να πας θα σου το πουν, πρωτα κοβεις τα εξοδα .....

 18. avatar Αναθεωρ

  ΤΥΠΟΥ

 19. avatar ΣΠΥΡΟΣ Π.

  Ετσι απο περιεργεια, αυτες οι τιμες κατω του κοστους, απο ποτε ισχυουν? Γιατι απο οτι θυμαμαι, επειδη ειμαι καποιας ηλικιας, η προκατοχος της Αλουμινιον ΠΕΣΙΝΕ, ενω ο απλος καταναλωτης πληρωνε την κιλοβατωρα 8 δεκαρες, εκεινη την πληρωνε 1 πενταρα. Μπορει καποιος γνωστης της περιπτωσης, να μας πει ολα αυτα τα χρονια και ειναι πολλα, το αντιτιμο της κιλοβατωρας για την συγκεκριμενη εταιρια?

 20. avatar επιτέλους

  να μάθουν οι Έλληνες πως χρεοκόπησε ένα μονοπώλιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει