Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα για τα οφέλη που αποκομίζει η Γερμανία από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη και στο κοινό νόμισμα εκπόνησε το Ίδρυμα Bertelsmann, το οποίο υποστηρίζει πως το ευρώ προσφέρει στη Γερμανία ως επί το πλείστον πλεονεκτήματα.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το Ίδρυμα Bertelsmann υποστηρίζει στην έκθεση του πως σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις των ευρωσκεπτικιστών, οι οποίοι είναι σε άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες στη Γερμανία, η χώρα αντλεί τεράστια οφέλη από το κοινό νόμισμα.

Μάλιστα η έρευνα πάει ένα βήμα πιο πέρα, τονίζοντας ότι τα οφέλη για τη Γερμανία δεν θα υποχωρήσουν, ακόμα και αν «η Γερμανία αναγκαστεί να διαγράψει μέρος των αξιώσεων της από τα διάφορα πακέτα στήριξης των κρατών της κρίσης, δηλαδή στην περίπτωση εκείνη που γίνει κούρεμα του επίσημου χρέους κρατών, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία ακόμα και η Ιταλία.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν η Γερμανία εγκατέλειπε σήμερα το ευρώ, θα έβλεπε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο, γεγονός που θα σήμαινε πως οι άνεργοι θα αυξάνονταν κατά 200.000.

Αντιθέτως, εάν η Γερμανία παραμείνει στην ευρωζώνη, στο διάστημα 2013-2025, τότε θα προέκυπτε ένα κέρδος ύψους 1,2 τρισ. ευρώ, από τα οποία θα ωφελούνται και οι Γερμανοί πολίτες.

Πάντως, οι ερευνητές σημειώνουν πως τα συμπεράσματα της ανάλυσης τους βασίζονται σε ένα μοντέλο και ότι στην πραγματικότητα, εάν η Γερμανία εγκατέλειπε το ευρώ, θα ακολουθούσε κατάρρευση της ευρωζώνης και παγκόσμια οικονομική κρίση.