Η Μπούντεσμπανκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, επιβεβαίωσε σήμερα την αυθεντικότητα ενός εγγράφου το οποίο, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα, έστειλε στο ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο επικρίνοντας το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αγοράζει αξιόγραφα ευρωπαϊκών κρατών με μεγάλα χρέη.

Η 29σέλιδη έκθεση, που φέρει ημερομηνία 21η Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Handelsblatt. Σε αυτήν, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας προειδοποιεί ότι η αγορά κρατικού χρέους υπερχρεωμένων κρατών θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας» και θα είναι δύσκολο να σταματήσει.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που έχει ονομαστεί OMT, θα ταξιδέψει στην Καρλσρούη όταν το συνταγματικό δικαστήριο εξετάσει το ζήτημα την 11η και 12η Ιουνίου, όπως, επίσης, επιβεβαίωσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που θεωρείται ακρογωνιαία λίθος της απάντησης της ΕΚΤ και που συνέβαλε να αμβλυνθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, είχε παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί ως τώρα.

Ο Βάιντμαν είχε πει στο δικαστήριο την περασμένη χρονιά πως η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά απαγορεύεται εάν αποσκοπεί «στην χρηματοδότηση των προϋπολογισμών των (κρατών -) μελών ανεξάρτητα από τις κεφαλαιαγορές».

Αυτό, είχε πει, ενδέχεται να είναι μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η απαγόρευση της χρηματοδότησης ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης με νομισματικά μέσα.

Ορισμένοι γερμανοί ειδικοί σε θέματα δικαίου είχαν χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη τοποθέτηση μια συγκαλυμμένη απειλή προς την ΕΚΤ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.