Σοβαρή κριτική για το μέγεθος του κινδύνου που ανέλαβε στην περίπτωση της Ελλάδας, ασκεί η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι «η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτική».

Σε ανάλυση της η Bundesbank, επισημαίνει ότι η ΕΚΤ ανέλαβε μέσω του ELA ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο καθώς σε τελική ανάλυση «δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, σε κάθε στιγμή, να θεωρηθεί απίθανη» μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το σκεπτικό της Bundesbank είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που κανονικά θα έπρεπε να λύνονται από τις κυβερνήσεις των εκάστοτε κρατών. Η ΕΚΤ προσπαθεί έτσι να λύσει με την νομισματική πολιτική δημοσιονομικά προβλήματα, κατά την Bundesbank.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αγορά ομολόγων χωρών που υφίστανται πίεση στις αγορές, η οποία «αποκρυσταλλώθηκε» στο πρόγραμμα ΟΜΤ που η ΕΚΤ έθεσε στη διάθεση της ευρωζώνης το περασμένο φθινόπωρο (και, πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει χρησιμοποιήσει η Ιταλία ή Ισπανία, οι δύο χώρες για τις οποίες το πρόγραμμα θεωρήθηκε «σωσίβιο»).