Τη δεύτερη επίσκεψή της στην Κίνα θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, συνοδευόμενη από τρεις πρωτοκλασάτους υπουργούς της, υψηλόβαθμους τεχνοκράτες, διπλωμάτες και γνωστούς επιχειρηματίες.

Πρωταρχικός στόχος της αυστραλιανής αντιπροσωπείας είναι η επίτευξη αμοιβαίας συμφωνίας ώστε οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών να γίνονται απευθείας με τα δικά τους νομίσματα και όχι μέσω του αμερικανικού δολαρίου.

Αν τελικά επιτευχθεί η νομισματική συμφωνία αναμένεται ότι θα βοηθήσει τις μεγάλες εταιρίες της Αυστραλίας -που εξάγουν πρώτες ύλες και άλλα προϊόντα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη- από τη μια να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, επεκτείνοντας τον κύκλο των συναλλαγών τους με νέους πελάτες και από την άλλη να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η Κίνα έχει υπογράψει άλλες δύο τέτοιες νομισματικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες πολιτείες και την Ιαπωνία.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής της στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, η αυστραλή πρωθυπουργός θα συναντηθεί τόσο με το νέο πρόεδρο της χώρας, Xi Jimping, όσο και με τον επίσης νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Li Keqiang.

Σημειώνεται ότι ο Xi που εκλέχθηκε στην προεδρία της Κίνας στο τελευταίο Συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος τον περασμένο μήνα, έχει επισκεφτεί τρεις φορές στο παρελθόν την Αυστραλία. Σε μια μάλιστα από τις επισκέψεις αυτές είχε φωτογραφηθεί και με έναν τεράστιο κροκόδειλο στο εθνικό πάρκο Kakadu.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται της ειρηνικής συνύπαρξης και ασφάλειας στην περιοχή του Ειρηνικού καθώς και την πρόσφατη κρίση στην κορεάτικη χερσόνησο.