Επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας

Σε ποιους κλάδους εμφανίζεται εντονότερο το φαινόμενο, σύμφωνα με τον ΣΕΒ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
16:49
03/07/2019
Επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας
3
loading

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) το 35,6% των επιχειρήσεων του παραγωγικού τομέα της οικονομίας ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας. Το ποσοστό είναι υψηλότερο στις εξωστρεφείς (45,9%) και τις μεγάλες επιχειρήσεις (44,7%), δηλαδή στις επιχειρήσεις που κατά τεκμήριο δραστηριοποιούνται σε περισσότερο ανταγωνιστικές αγορές, κι έχουν υψηλότερες απαιτήσεις από το ανθρώπινο δυναμικό σε όρους προσόντων και δεξιοτήτων και εφαρμόζουν αυστηρότερες μεθόδους επιλογής προσωπικού.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το φαινόμενο εμφανίζεται εντονότερο στους κλάδους της ενέργειας (49,2%) και των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών (41,4%). Λιγότερο έντονη είναι η δυσκολία κάλυψης κενών θέσεων στις επιχειρήσεις της αγροδιατροφής (37,1%) και των δομικών υλικών (34,8%), ενώ ακόμα μικρότερη είναι η δυσκολία κάλυψης των κενών θέσεων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα logistics (29,6%) και στην υγεία και το φάρμακο (28,4%).

Όπως τονίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έρευνα εντοπίζει ως σημαντικότερες τις ελλείψεις που αφορούν στις τεχνικές δεξιότητες, αυτές δηλαδή που αφορούν στην εκτέλεση συγκεκριμένης εργασίας ή / και επαγγέλματος. Όσον αφορά στις οριζόντιες δεξιότητες, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά ελλείψεων από τις μεγαλύτερες και τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις για τα επαγγέλματα υψηλών προσόντων στην «οργάνωση και διοίκηση έργου» και στη «διαχείριση της τεχνολογίας και της καινοτομίας». Ειδικά, οι εξωστρεφείς και οι μεγάλες επιχειρήσεις, αναφέρουν ως σημαντικότερη επίπτωση της έλλειψης, το υψηλότερο λειτουργικό κόστος και την καθυστέρηση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων ή/και υπηρεσιών.

«Το χάσμα μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας αναμένεται να διευρυνθεί στο μέλλον, καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός θα εντείνεται και οι επιχειρήσεις θα καλούνται να ενσωματώνουν εντατικότερα νέες τεχνολογίες στην παραγωγική διαδικασία» αναφέρει ο ΣΕΒ ενώ στις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνονται:

-Αποτελεσματικότερη διασύνδεση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της σύγχρονης παραγωγικής οικονομίας και των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

-Προώθηση των γνώσεων και δεξιοτήτων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

-Ενίσχυση της σύγχρονης τεχνολογικής και της τεχνικής εκπαίδευσης.

-Προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

-Ενίσχυση των μεθόδων μάθησης που βασίζονται στην εργασία (μαθητεία, πρακτική άσκηση κλπ.) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

-Εφαρμογή εκπαιδευτικών μεθόδων και τεχνικών για την ανάπτυξη των απαραίτητων οριζόντιων (γνωσιακών) δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Είναι απλό

  Πληρώνεις καλύτερα και έρχεται ο εργαζόμενος σε σένα αλλιώς παει στο εξωτερικό που δίνουν καλύτερο μισθό...
  Συνεχίστε το πρόγραμμα του ΔΝΤ με το κόμμα σας τη ΝΔ και θα βρίσκετε μονο ανειδίκευτους.

 2. avatar SER 30

  ΛΕΦΤΑ ΒΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΜΙΣΘΟ ΒΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΑΜΟΙΒΕΣ ΒΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ . ΖΗΤΑΤΕ ΖΗΤΑΤΕ ΖΗΤΑΤΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΜΙΑ 1 2 ΑΡΙΑ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΨΙΧΟΥΛΑ ΕΝΑ \'\' ΧΙΛΙΑ ΠΕΝΤΑΚΟ \'\' ΖΟΡΙ . ΔΩΣΤΕ ΒΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΝΑΕΙ ΝΑ ΚΟΒΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΙΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ . ΜΠΙΤ ΖΩΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΚΑΡΜΙΡΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ . ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΦΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΣΚΑΜΠΑΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΞ ΕΛ .

 3. avatar mnh

  ετσι αρχιζει το προγραμμα της ΝΔ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει