Η Ε.Ε. και η Ιαπωνία συμφώνησαν σήμερα να αρχίσουν συνομιλίες για τη σύναψη μιας από τις πιο φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες στον κόσμο παρά την αντίθεση των ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων-ένα τεστ για το πόσο μακριά είναι πρόθυμες να προχωρήσουν οι δύο πλευρές στην επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ συζήτησαν το σχέδιο τηλεφωνικά αφού οι Βρυξέλλες ανέβαλαν τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Ιαπωνίας που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Τόκιο ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία της ύστατης στιγμής για την επίλυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο.

«Οι ηγέτες αποφάσισαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που θα καλύψει την πολιτική συνεργασία, τη συνολική συνεργασία και τη συνεργασία κατά τομείς», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Άμπε, Βαν Ρόμπαϊ και Μπαρόζο.

«Οι ηγέτες καλωσορίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Απρίλιο και εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ολοκλήρωση των συμφωνιών αυτών το συντομότερο δυνατόν», προσθέτουν στην κοινή δήλωσή τους.

Ο πρώτος γύρος των επίσημων συνομιλιών αναμένεται να αρχίσει τον ερχόμενο μήνα. Θα ακολουθήσουν περίπου τρία χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων στη διάρκεια των οποίων η Ιαπωνία θα προσπαθήσει να κερδίσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά των 500 εκατ. καταναλωτών της Ε.Ε. για τα αυτοκίνητά της, τις ηλεκτρονικές συσκευές της και τις επενδύσεις. Οι Ευρωπαίοι θα πιέσουν για δουλειές σε κερδοφόρες ιαπωνικές αγορές, όπως αυτές των επεξεργασμένων τροφίμων και των σιδηροδρόμων.

«Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα πρέπει να είναι βαθιά και συνολική, να αντιμετωπίζει όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος ώστε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην ΕΕ και να συμβάλει έτσι στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρουν οι ηγέτες στην κοινή δήλωσή τους.