«Άλλο να κάνεις αύξηση κεφαλαίου για την μητρική και άλλο να κεφαλαιοποιείς ταυτόχρονα θυγατρική και μητρική» είναι η απάντηση που έδωσαν ανώτατα τραπεζικά στελέχη όταν ερωτήθηκαν για τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν το πρωί ότι η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank να παραμείνει ανοιχτή.

Ωστόσο ξεκαθάρισαν πως από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών αποσαφηνίζει πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα ακολουθηθεί κανονικά δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξει άλλος δρόμος ακόμη και εάν αυτός των ξεχωριστών ΑΜΚ- όπως σημείωσαν – είναι λογικός.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που προέκυψε σήμερα για τη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank ξεκαθάρισε πως «οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».

Πάντως καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως ο EFSF και το ΤΧΣ εξέτασαν το σενάριο να διενεργηθεί πρώτα ΑΜΚ για τον Όμιλο της Εθνικής και να ακολουθήσει η αύξηση κεφαλαίου στην Eurobank την οποία θα κάλυπτε η ΕΤΕ στο 85% που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της. Οι ίδιες πηγές ανάφεραν πως από την άσκηση του ΤΧΣ θα προέκυπτε όφελος 100 εκατ. ευρώ περίπου για την Εθνική.

Η πρόταση που θα εξοικονομούσε κεφάλαια για την Εθνική προσέκρουσε στην τρόικα η οποία φέρεται να αιφνιδιάσθηκε από την ανακοίνωση και διαμήνυσε πως δεν υπάρχει χρόνος ούτε για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ούτε για νέους υπολογισμούς.