Την επίσημη εκδήλωση της πρόθεσης της κυβέρνησης Λετονίας να ενταχθεί στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα καλωσόρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το Ευρώ, Όλι Ρεν, χαρακτηρίζοντάς την ανακοίνωση αυτή «ένδειξη εμπιστοσύνης προς το ευρώ».

Ο Ρεν σημείως, μεταξύ άλλων, ότι θα μελετήσει το αίτημά της να γίνει το 18ο κράτος-μέλος της ευρωζώνης και αναμένεται να καταλήξει σε μια οριστική απόφαση το καλοκαίρι.

«Το αίτημα για ένταξη στο ευρώ από μέρους της Λετονίας αποτελεί σπουδαία εξέλιξη», δεδομένου ότι «προ ενός έτους, η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος συζητιόταν από πολλούς», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στο ευρώ», πρόσθεσε ο Ρεν, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών της Λετονίας, Άντρις Βιλκς.

«Η απόφαση της λετονικής κυβέρνησης δείχνει επίσης την πρόοδο που η χώρα αυτή έχει επιτύχει, καθώς την διετία 2008-2009 αντιμετώπισε μια σοβαρή οικονομική κρίση», υπενθύμισε ο Επίτροπος Οικονομίας. Η Λετονία, που είχε αναγκαστεί να ζητήσει ένα πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού, καταγράφει έκτοτε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ.

«Αυτό αποτελεί ένα για παράδειγμα που δείχνει ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες μπορούν να επιλυθούν και ότι η οικονομία μιας χώρας μπορεί να βγει πιο δυνατή από μια δημοσιονομική προσαρμογή», επισήμανε ο Ρεν.