Απέρριψε τα σενάρια για συμμετοχή όλων των καταθετών στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών το μέλος της ΕΚΤ Benoit Coeure, επισημαίνοντας ότι θα ήταν μια παρακινδυνεμένη κίνηση σε μία εποχή που η σταθερότητα είναι εύθραυστη.

Ωστόσο, μιλώντας σε συνέδριο του Reuters, και μετά από συνεχείς ερωτήσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» για τους καταθέτες πάνω από το πανευρωπαϊκό εγγυημένο όριο των 100.000 ευρώ.

Όπως τόνισε «πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη μοιρασιά του βάρους του προγράμματος, επειδή θέλουμε να υπάρξει βιώσιμο χρέος. Αλλά όχι κούρεμα σε όλους τους καταθέτες».

Σύμφωνα με τον Coeure, η βελτίωση της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους θα πρέπει να περιλάβει όλα τα πιθανά σενάρια. Αν και δεν έχει συμβεί σε καμία χώρα, να «κουρευτούν» οι καταθέσεις, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι πρέπει υπάρξει μια δίκαιη μοιρασιά του βάρους του προγράμματος.

Το μέλος της ΕΚΤ, ωστόσο προσπάθησε κατά τις ερωτήσεις που δέχτηκε να μην αναφερθεί στο ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ωστόσο, η φράση του περί «δίκαιης μοιρασιάς του κόστους διάσωσης της Κύπρου», πυροδότησε νέα σενάρια για τα σχέδια που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι.

Ερωτηθείς εάν εκφράζει προσωπικές απόψεις ή την άποψη του ΔΣ της ΕΚΤ, σημείωσε: «Είμαι σίγουρος ότι ο Μάριο Ντράγκι συμφωνεί με τον τρόπο που το έθεσα. Όχι σε κούρεμα για όλους τους καταθέτες».