Απολογισμό της δουλειάς του στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε ο Ζαν Κόντ Γιούνκερ, ξεχωρίζοντας ως το μεγαλύτερο επίτευγμά του την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα και το κέρδισε» είπε για τη χώρα μας.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Γιούνκερ υπενθύμισε το λεγόμενο «Σχέδιο Juncker», το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, με τη βοήθεια του οποίου κατέστη δυνατό, μεταξύ άλλων, να επανέλθουν οι επενδύσεις στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ τόνισε ότι το ποσοστό απασχόλησης ύψους 73,2% είναι «υψηλό ρεκόρ» και μέχρι το 2020 ίσως είναι 75%. Επίσης, η ανεργία των νέων έχει μειωθεί.

Κάνοντας την αναδρομή του, ο Γιούνκερ ανέδειξε ως πιο επείγον πρόβλημα τον εκβαρβαρισμό του πολιτικού λόγου ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και «αηδιαστικό το ότι στην πολωνική κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκρίνεται με τους δικτάτορες Στάλιν και Χίτλερ. Στην Ουγγαρία, προσθέτει η εφημερίδα, ο Γιούνκερ και ο αναπληρωτής του Φρανς Τίμερμανς παρουσιάζονται ως εχθροί της χώρας.