Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει δημοσιεύματα που τη θέλουν να συμφιλιώνεται με την ιδέα ενός πακέτου στήριξης προς την Λευκωσία. Όλα δείχνουν ότι η βοήθεια προς την Κύπρο αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός ακόμη «ευρωθρίλερ», όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Η γερμανική κυβέρνηση προφανώς εγκαταλείπει την αρνητική της στάση στο ζήτημα της διάσωσης της Κύπρου», αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις, ωστόσο η πίεση των ευρωπαίων εταίρων, της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι τόσο ισχυρή που αναγκάζει τη γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα πακέτο στήριξης της Κύπρου. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται με δεδομένο ότι η Λευκωσία εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, ενώ όλα δείχνουν ότι οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου είναι μικρότερες από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τους εν λόγω ισχυρισμούς έσπευσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε ότι η γερμανική στάση έναντι του ζητήματος της Κύπρου έχει αλλάξει. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τα σχετικά δημοσιεύματα «παραπλανητικά» και πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για την Κύπρο, καθώς θα πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα. Επανέλαβε, επίσης, το επιχείρημα ότι η δανειακή βοήθεια μπορεί να αιτιολογηθεί μόνο εφόσον κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της.

Την ίδια ώρα, οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) απορρίπτουν το πρόγραμμα προσαρμογής για την Κύπρο, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε βοήθεια εφόσον «το πρόγραμμα επιτρέπει το ξέπλυμα χρήματος, το φορολογικό ντάμπινγκ και τη φοροδιαφυγή». Αλλά και οι πράσινοι ζητούν δράσεις για την καταπολέμηση του ξεπλύματος προτού εγκριθεί το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Ένα πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Λευκωσία συναντά ισχυρές αντιστάσεις στα γερμανικά κόμματα, καθώς με τα χρήματα της βοήθειας η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες της Κύπρου. «Οι επιφυλάξεις σχετίζονται με το γεγονός ότι οι τράπεζες αυτές, με την χαμηλή φορολογία, προσέλκυσαν κεφάλαια στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μισή καρδιά το ξέπλυμα χρήματος, κυρίως από ρώσους καταθέτες», γράφει η Süddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι η κατάσταση αυτή καθιστά αβέβαιη την έγκριση του πακέτου βοήθειας στη γερμανική βουλή.

Αξιωματούχοι της ΕΕ, πάντως, ασκούν έντονες επικρίσεις για τις γερμανικές ενστάσεις αναφορικά με τη συστημική σημασία της Κύπρου.

Οι οπαδοί της διάσωσης της Κύπρου υπενθυμίζουν ότι είναι θεμιτή η αξίωση της Κύπρου να λάβει βοήθεια και υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, «η κρίση θα επιστρέψει με σφοδρότητα στην ευρωζώνη».

«Δεν γίνονται σχεδόν καθόλου συζητήσεις για το θέμα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Πρόκειται για μια γερμανική συζήτηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, όταν η πολύμηνη συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη προκαλούσε αβεβαιότητα».

Πάντως, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ευρωζώνης, το οποίο επικαλείται η Süddeutsche Zeitung, στις Βρυξέλλες έχουν προχωρήσει πολύ οι προετοιμασίες για την έγκριση ενός πακέτου διάσωσης της Κύπρου. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται: «Εκτιμούμε ότι η οριστική συμφωνία για ένα πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να επιτευχθεί τον Μάρτιο».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.