«Είμαστε στο σωστό δρόμο», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «αυτό πια όλοι το αναγνωρίζουν, όλοι το διαπιστώνουν και αυτό μας δίνει, αν θέλετε, και τη δύναμη να συνεχίσουμε εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να είμαστε όχι μόνο περήφανοι για την χώρα μας, αλλά να έχουμε την Ελλάδα και την οικονομία που μας αξίζει».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «εδώ, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιήσαμε τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Παρουσιάσαμε τη δύσκολη, αλλά και επιτυχή μας πορεία στη μείωση του ελλείμματος από τη μια πλευρά, αλλά και από την άλλη πλευρά όλες τις νέες ευκαιρίες που δίνονται για επενδύσεις στην χώρα μας, για επενδύσεις στις μεταφορές, στον τουρισμό, στην πράσινη ανάπτυξη και σε αλλού».

Ο Πρωθυπουργός ήταν προσκεκλημένος σε γεύμα από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου, Duncan Niederauer. Στο γεύμα παρακάθισαν στελέχη της Γουόλ Στριτ και σημαντικοί εκπρόσωποι του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μετά το γεύμα, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από το διευθύνων σύμβουλο κ. Niederauer μετέβη σε ειδικό χώρο όπου υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών. Σε σύντομη αναφορά του και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ορισμένα από τα στοιχεία που είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο γεύμα με τους χρηματιστές.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η Ελλάδα θα εξέλθει ισχυρότερη μέσα από την κρίση», ενώ επισήμανε ότι αισιόδοξο είναι το κλίμα όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι μέσα στους τελευταίους έντεκα μήνες η κυβέρνηση έχει καταφέρει να διαμορφώσει «ευνοϊκότερες συνθήκες» για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε αρκετούς τομείς και κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταγράφοντας τις «δημοσιονομικές διαρθρωτικές αλλαγές», τις οποίες χαρακτήρισε ως τις «πιο φιλόδοξες στην ιστορία της ευρωζώνης».

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις μας έγκαιρα και ακόμη και νωρίτερα των χρονικών ορίων που μας είχαν τεθεί». Επίσης, τόνισε τις αλλαγές που έχουν γίνει στο φορολογικό και ασφαλιστικό τομέα, όπως και η εξυγίανση του δημόσιου με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, δίνοντας ακόμη ιδιαίτερη έμφαση στις «ενθαρρυντικές προοπτικές» που δημιουργούνται στον τουρισμό, λόγω συνεργασιών με νέες αγορές.

Αναφερόμενος και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, είπε πως γίνονται βήματα για την απελευθέρωση των αγορών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων.

Τέλος, επανέλαβε ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου των οποίων η αξία ανέρχεται σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας. Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η «η κυβέρνησή μας απέδειξε με έργο ότι εννοεί αυτά που αναγγέλλει», ενώ εξέφρασε σιγουριά ότι η Ελλάδα θα κερδίσει αυτή τη μάχη.