Τα χρέη των βουλγαρικών επιχειρήσεων υπερβαίνουν τα 163 δισ. λέβα, δηλαδή περίπου 82 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί τους βούλγαρους οικονομολόγους να τα παρομοιάζουν με «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας.

Ο Τύπος δίνει ευρεία δημοσιότητα στην διαπίστωση του αντιπροέδρου του Βουλγαρικού Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΒΟΕ) Κάμεν Κόλεφ, ότι ο άκρως ανησυχητικός αυτός οικονομικός δείκτης έχει αυξηθεί κατά 96 δισ. λέβα ή δυόμιση φορές, στα περασμένα εφτά χρόνια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΒΟΕ, Μποζιντάρ Ντάνεφ, τόνισε ότι οι ακάλυπτες οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις στη χώρα (δημόσιες και ιδιωτικές) είχαν ανέλθει σε 287 εκατ. λέβα το περασμένο Σεπτέμβριο.

Κατά συνέπεια, η Πολιτεία παραμένει ο μεγαλύτερος οφειλέτης του επιχειρηματικού κόσμου στη χώρα, σύμφωνα με τον κ. Ντάνεφ.

«Οι αρνητικές συνέπειες και τα βάρη της κρίσης έχουν φορτωθεί κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις, μεταμορφώνοντας τον επιχειρηματικό κόσμο σε «όμηρο» της δημοσιονομικής σταθερότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΒΟΕ, Μποζιντάρ Ντάνεφ, στη συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του επιμελητηρίου στη Σόφια.