Αισιόδοξος ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι έχουμε καλύψει ήδη τα 2/3 της απαιτούμενης προσαρμογής, ενώ το 1/3 είναι μέτρα τα οποία, όπως είπε, «έχουμε ήδη λάβει».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ευπρόσδεκτο ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ, όπως είπε, κατά το τελευταίο Eurogroup πέρασε μια διάταξη στη συμφωνία που ορίζει ότι αν επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα, τότε θα υπάρξει και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως μετακύλιση τόκων και χρεολυσίων.

Ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι «η τρόικα τα ήθελε όλα από μισθούς και συντάξεις» αλλά η κυβέρνηση δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Δεν παρέλειψε πάντως να στείλει μήνυμα προς όλους τους υπουργούςνα εφαρμόσουν «το πρόγραμμα για να μην πάρουμε άλλα μέτρα».

Αναφορικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ανέφερε ότι παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία «εκτελέστηκε σχεδόν όπως ο αρχικός στόχος». Όσον αφορά στα έσοδα είπε ότι «υστερούμε στα έσοδα γιατί η ύφεση είναι μεγαλύτερη» ενώ παραδέχτηκε ότι «δεν επιτύχαμε στην πάταξη της φοροδιαφυγής». Είπε, πάντως, ότι από του χρόνου η κυβέρνηση αναμένει έσοδα 3,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε ερώτηση σχετικά με τη φορολόγηση των ακινήτων ανέφερε ότι τα ακίνητα είναι «υποφορολογημένα σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας».

Σχετικά με την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή θλιβερή και καταδικαστέα. «Η δημοκρατία είναι πολύ ισχυρή σήμερα, δεν απειλείται», είπε, προσθέτοντας ότι «καλό είναι τα κόμματα να το καταδικάσουν απερίφραστα». «Θεωρώ ότι δεν έχει καταδικαστεί ακόμα με τον τρόπο που πρέπει να καταδικαστεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αυτό το κύμα βίας έχει να κάνει με την πίεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία από την ελληνική κρίση, ο κ. Στουνάρας απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι η κοινωνία έχει δείξει ανοχή.

Αναφερόμενος στα προ της κρίσης χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκες σε «φούσκα» την οποία προκάλεσε το οικονομικό μοντέλο που ακολουθήθηκε με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρεθεί ανοχύρωτη μετά το χρηματοοικονομικό κραχ.

«Η κατάσταση διορθώνεται, τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, από το 2ο εξάμηνο του 2013 μήνα-μήνα, τρίμηνο-τρίμηνο θα βλέπουμε θετικό πρόσημο στην παραγωγή του εθνικού προϊόντος», είπε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας ότι δεν φοβάται μία κοινωνική έκρηξη, καθώς, όπως είπε, ο λαός έχει δείξει υπομονή.

Για το ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν έχει επιχειρήματα. «Δεν έχω δει μία θετική πρόταση από το ΣΥΡΙΖΑ. Όλο στο περιθώριο, όλο στην περιφέρεια, ποτέ στην ουσία», πρόσθεσε, ενώ του καταλόγισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει χρεοκοπία. Διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο κύριος Σόιμπλε τους το είπε σήμερα».