Η δραστική υποχώρηση το τελευταίο διάστημα των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης και η ενίσχυση του ευρώ δείχνουν ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατάφερε να σώσει την ευρωζώνη από την κατάρρευση και μάλιστα να κερδίζει τη μάχη έναντι των αγορών.

Η χθεσινή απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% έδωσε νέα ώθηση στο ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιεν.

Όλα αυτά αρκεί να τα δούμε σε σύγκριση με το τι συνέβαινε πριν από έξι μήνες όταν ο Ντράγκι ανέλαβε να καθησυχάσει τις αγορές ότι η ΕΚΤ θα κατάφερνε να θέσει υπό έλεγχο την κρίση χρέους, την ώρα που τα ισπανικά επιτόκια βρίσκονταν σε δυσθεώρητα ύψη και οι αγορές πόνταραν στη διάλυση της ευρωζώνης.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ντράγκι κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και δεν είναι τυχαίο ότι από τον περασμένο Ιούλιο οι αποδόσεις των ισπανικών επιτοκίων έχουν υποχωρήσει κατά 200 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύονται κατά 15% και το ευρώ κατά 10%.Στα μελανά σημεία όμως είναι η ανεργία -για την οποία βέβαια η ΕΚΤ δεν έχει τη δικαιοδοσία να κάνει κάτι- η οποία το Νοέμβριο διαμορφώθηκε στα ιστορικά υψηλά του 11,8%, ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία να ξεπερνά το 26%.