Πάνω από 8.000 πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί από το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης

Χρηστικές πληροφορίες για τους πολίτες


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22:18
20/03/2019
Πάνω από 8.000 πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί από το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης
1
loading

Με όλο και μεγαλύτερη προσέλευση συνεχίζεται η υποβολή δηλώσεων των ακίνητων περιουσιών στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι.

Σήμερα συμπληρώνεται η πρώτη εβδομάδα από την ημέρα λειτουργίας του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης, που στεγάζεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περισσότεροι από 8.000 πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί, με τον μέσο όρο καθημερινής προσέλευσης να φτάνει τα 1.600 άτομα.

Για πρώτη φορά οι πολίτες που κατοικούν εντός Αττικής μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους αντί να πηγαίνουν στους τόπους όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους. Έχουν διατεθεί 3.000 τετραγωνικά μέτρα- τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου- στους κατά τόπους αναδόχους και μελετητές σε όλη τη χώρα όπου οι πολίτες μπορούν να προσέλθουν και να πάρουν δωρεάν συμβουλές από δικηγόρους, τοπογράφους και διοικητικό προσωπικό

«Ο σκοπός είναι να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, να μπορεί να υποβάλει τη δήλωσή του στην Αθήνα, όπου και κατοικεί και να μην χρειάζεται να μεταβεί στις περιοχές εκείνες», τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια Διεύθυνσης Έργων του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, Άρια Ιωαννίδη. Και προσέθεσε: «Υπάρχει αρκετά μεγάλη προσέλευση από την πρώτη ημέρα. Πολύ περισσότερα είναι τα άτομα που έρχονταν μόνο και μόνο για να δουν τη διαδικασία, να ενημερωθούν, να λάβουν κάποια έντυπα και καθοδήγηση. Παραλαμβάνουμε διπλάσιο αριθμό εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Υπάρχει μία ομαλότητα, ωστόσο οι πρώτες πρωινές ώρες είναι οι ώρες αιχμής».

Ακόμη η κ. Ιωαννίδη σημείωσε: «Κάτι χρήσιμο και για τους ίδιους τους πολίτες, ώστε να μην ταλαιπωρούνται είναι ότι θα πρέπει να είναι σχετικά προετοιμασμένοι, δηλαδή να έχουν πληρότητα των στοιχείων που χρειάζεται να υποβάλουν, να έχουν φροντίσει από πριν να έχουν τα αντίγραφα των συμβολαίων, των τίτλων δηλαδή που τεκμηριώνουν το δικαίωμα, να γνωρίζουν ορισμένα στοιχεία εντοπισμού, γιατί καθυστερεί τη διαδικασία όταν κάποιος δεν ξέρει που είναι το ακίνητό του. Επιπλέον θα πρέπει να έχουν συμπληρωμένο το έντυπο της δήλωσης με τα στοιχεία τους και τα στοιχεία του ακινήτου».

Πάνω από 100 εργαζόμενοι, δικηγόροι, τοπογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, βρίσκονται στο κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι μέρες και ώρες λειτουργίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:00 π.μ. έως τις 4:30 μ.μ., ενώ την Τετάρτη από τις 8:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο", το κυριότερο στοιχείο είναι ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να έρθει να υποβάλλει τη δήλωσή του για το κτηματολόγιο και να εντοπίσει στους χάρτες -είτε τους ψηφιακούς είτε τους αναλογικούς- την ακίνητη περιουσία του. Ο καθένας μπορεί μέσω υπολογιστή, "σκανάροντας" τα χαρτιά του, να υποβάλει τη δήλωσή του σε μία εφαρμογή που υπάρχει. Το πρώτο ζητούμενο είναι ο εντοπισμός. Το δεύτερο είναι ότι πολλές φορές στην Περιφέρεια δεν υπάρχουν τίτλοι και πολλοί έχουν αποκτήσει το ακίνητό τους με χρησικτησία.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσκομίσουν-αν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για τη χρησικτησία- το Ε9 που αποδεικνύει ότι χρησιμοποιούν αυτό το ακίνητο και άλλα έγγραφα που αναφέρονται σε αναλυτικό ενημερωτικό φυλλάδιο.

Οι δύο ιδιαιτερότητες λοιπόν, είναι η έλλειψη τίτλων στην Περιφέρεια και η δυσκολία ενίοτε στον εντοπισμό του ακινήτου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Filozoos

    και \"χρηστικές\" αμοιβές αν κάνεις μεταβίβαση. Ρε που τα πουλατε τα σάπια?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει